Smiler: Etter ny personlig rekord og gull i junior-NM i helga kan Katarina Fransson bare smile av glede. Foto: Morten Lind Vårum

FRIIDRETT: — Fantastisk deilig å ta gullet. Dette hadde jeg jobbet for så lenge. Det føles som jeg svever på en sky og det kom nok noen tårer da jeg endelig kunne slippe jubelen løs, forteller Fransson etter NM-gull og ny personlig rekord med 48,57 meter.

Men veien fram til gullmedaljen har vært lang og hard for spydkasteren. For det var på et stevne i Göteborg i juni for fire år siden at det gikk fryktelig galt for den lovende spydkasteren. Etter å ha slitt med smerter i albuen i en periode toppet det seg da hun kastet i Sverige.

— Jeg kastet og merket at jeg hadde fryktelig vondt. Det var så vondt at jeg la meg ned og skrek av smerte etter hvert kast. Men jeg gjorde det bra og nektet å gi meg. Spydkastere er vant med å ha det vondt, forteller hun.

Ville ikke gi opp

Rett teknikk: Katarina Fransson fikk problemer med albuen fordi hun kastet skeivt. Dersom hun ikke kaster teknisk riktig gir kroppen beskjed. Foto: Morten Lind Vårum

Hun var tatt ut i friidrettforbundets satsingsgruppe og satset på spydkastingen. Men smertene i skulderen var blitt så ille at hun måtte inn til røntgen. Der ble det bekreftet at hun hadde revet av en sene i albuen og måtte operere.— Jeg fikk vite at sannsynligheten for å komme tilbake var liten, men det gikk ikke helt inn. Jeg tenkte at dette går bra. Jeg skulle ikke gi meg, sier Fransson.

Operasjonen ble gjennomført av spesialist Stein Tyrdal ved sykehuset i Oslo i februar året etterpå. Deretter fulgte en lang og hard opptreningsfase.

— Veien tilbake var lang. Jeg måtte trene mye styrke for å bygge opp området rundt senen. Det ble også veldig mye generell basistrening for å bygge opp kroppen igjen, forteller Fransson, som ble fortalt at hun kunne slite med smerter i to år etter operasjonen.

Gode støttespillere

Høsten 2010, etter operasjonen, var hun inne på grunn av smerter i albuen igjen. En kontroll viste at det var en betennelse i senen og et nytt inngrep ble gjort for å fjerne arrvev. Men Fransson fortsatte opptreningen til tross for smerter, og var tilbake i konkurranse i 2011. Det ble en nedtur.

— Før skaden kastet jeg 46 meter. Da jeg var tilbake stoppet spydet på 35 meter. Det var en skikkelig nedtur og gikk ut over motivasjonen. Hadde det ikke vært for god støtte fra familie og venner hadde jeg sluttet, sier Fransson.

Til tross for motgangen fortsatte hun å jobbe hardt videre for å komme tilbake igjen. To år senere fikk hun endelig bekreftelsen hun selv har lengtet etter, da hun i helga satte ny personlig rekord og sikret seg gull i U23-NM.

— Det er en prestasjon å komme tilbake etter en slik skade. Senen i albuen røk helt av. Spesialisten som opererte henne ved sykehuset i Oslo anslo sannsynligheten for å komme tilbake igjen til å være 50 prosent, sier trener og pappa, Christer Fransson.

— Hun pådro seg en vanlig, men alvorlig spydkasterskade. Som regel går det 6-12 måneder etter operasjonen før man kan begynne å kaste igjen, og det er tøft å takle for unge utøvere. At hun har kommet tilbake er veldig moro og en sterk prestasjon. Katarina har vært flink til å trene og har ikke gitt seg, sier fysioterapeut og juniorlandslagstrener, Paul Solberg.

Etter oppturen i helga har hun oppnådd ett av sesongens store mål - gull i junior-NM. Nå sikter 21-åringen mot pallplassering i senior-NM i Tønsberg og å kaste over den "gylne streken", som hun kaller det.

— Jeg har et mål om å kaste over 50 meter denne sesongen. Med riktige forhold kan det gå, sier Fransson.