Alfred Georg Klausen i skipatruljen passer på at folk ikke befinner seg i området hvor det skal sprenges. Foto: Birgitte Klækken

BYKLE: I dag tidlig gikk et skred i anlegget på Hovden og gjennom hele dagen har daglig leder i Hovden Alpinsenter, Sture Pilegaard, advart folk mot å stå på ski utenfor oppmerkede løyper.

Se video øverst i saken!

Nivå fire av fem mulige nivåer indikerer at skredfaren er svært høy. Derfor ble det satt i gang arbeid for å redusere skredfaren mest mulig.

(Les mer under videoen)

Like før klokken 13 ble skitrekket i vestheia stengt. Alfred Georg Klausen og andre mannskaper fra skipatruljen sjekket at ingen tok seg inn i området hvor det skulle sprenges.

Klokken 13.10 var området ryddet og salven ble avfyrt.

— Veldig bra sprengning

— Det ble en veldig bra sprengning. Vi fikk fjernet store deler av skavlen og snøen som landet 30-40 meter under tok med seg masse skredfarlig snø, sier leder for skipatruljen, Torger Leidal.

Han opplyser at de ble brukt om lag 25 kilo dynamitt i spreningen.

(Les mer under bildet)

hovden1.jpg

— Dette ble fordelt i små ladninger bortover. Nå gjør vi oss klar til å fyre av en salve til, sier Leidal ved 14-tiden lørdag.

Rundt klokken 15 ble salve nummer to utløst.

Fyrer av ny ladning

Salve nummer to blir noe større og Leidal anslo at de kom til å bruke om lag 40 kilo dynamitt.

— Vi satser på to store sprengninger i stedet for flere små. Vi plasserer nå ut nye ladninger om lag 100 meter lenger øst. Det skal sprenges like over stua på Vestheia. Så nå har vi tømt hele Vestheia for folk, opplyste Leidal ved 14-tiden.

Sprengningsarbeidet ledes av sprengningsbas Jan Ove Hommo fra Vinje.

Leidal forteller at sprengningen avsluttes etter salve nummer to.

— Etterpå blir det trygt på renne utenfor løypene i dette området. Men vi sprenger jo bort all løssnøen, så det blir som å kjøre på betong, sier Leidal.

(Les mer under bildet)

I denne fjellsiden avfyres det i ettermiddag sprengladninger for å fjerne farlige snøfonner. Foto: Birgitte Klækken

Fvn.no-reporter Birgitte Klækken forteller at det gikk av et høyt smell rett før snømassene flommet nedover fjellsiden. Mange skuelystne fant fram mobilkameraene og filmet begivenheten i bakken.

Store snømengder

Etter smellet slo snømassene mot himmelen før raset satte nedover skibakkene. I videoen (som ligger øverst i saken) ser man omfanget av raset når snøen nærmer seg bunnen av bakken.

Skitrekket og nedfartene ble åpnet kort tid etter at sprengladningen ble avfyrt.

Eksperter gjennomgår nå området sammen med skipatruljen. Det er uklart hvorvidt det skal utføres ytterligere sprengninger utover dagen.