Tine Sundtoft mener verden bør bli enige om en internasjonal pris på CO2-utslipp, enten gjennom avgifter eller gjennom kvotehandel. Foto: Sondre Steen Holvik

KØBENHAVN: — Vi må få på plass rammebetingelsene først. Når privat sektor vet prisen på CO2-utslipp, og har en fast ramme å forholde seg til, kan de være med på disse investeringene, sa Sundtoft (H) under det store klimamøtet i København onsdag.

Der møtte hun en rekke av verdens klimaministere, ledere fra flere store investeringsfond og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Klimamøtet i København er et steg på veien frem mot forhandlinger i Warszawa i november. Tema var FNs klimafond som etter planen skal bruke 100 milliarder dollar i året på å investere i miljøvennlige tiltak i utviklingsland fra 2020. ## Næringsliv må med

Ban Ki-moon og de andre verdenslederne mener at næringslivet må med for at de skal klare dette enorme løftet.

Tine Sundtoft mener verden bør bli enige om en internasjonal pris på CO2-utslipp, enten gjennom avgifter eller gjennom kvotehandel. Foto: Sondre Steen Holvik

Sundtoft sa derfor under møtet at det er viktig at næringslivet har forutsigbarhet, og at et internasjonalt kvotemarked eller internasjonale avgifter kan gi dem det.— Mitt andre budskap var at vi må få i stand offentlig-privat samarbeid i utviklingsland, sier Sundtoft.

Hun brukte norske Norfund som eksempel. Fondet har investert i solenergi i Sør-Afrika. Det har gitt reduksjon i CO2-utslippene på 315.000 tonn i året.

— Samtidig gir det stabil strøm til Sør-Afrika. For hver krone Norfund har investert, har private næringsliv investert åtte kroner, sier Sundtoft.

Fædrelandsvennen fulgte Sundtoft fra Lillesand under hennes første store oppdrag som klima- og miljøvernminister. Vi var til stede under Ban Ki-moons åpningstale, men måtte sammen med resten av pressekorpset forlate den nye FN-byen under drøftingene.

Formaninger

Da Ban Ki-moon talte til flere av verdens ministere, formante han dem om å stille opp for verdens klima.

— Takk for deres engasjement. Nå er ikke det lenger nok. Vi må se action, sa FNs generalsekretær til salen av offentlige og private verdensledere.

Han sa at vitenskapen har talt, det er ikke lenger tvil om at det finnes menneskeskapte klimaendringer.— Hver dag med forsinkelse er en risiko, fortsatte han.

Ban Ki-moon er i København for å møte flere av verdens ministere og ledere av blant annet store pensjonsfond. Målet med møtet er å fylle FNs gigantiske klimafond med penger.

— Per nå er det bare et tomt skall. Det er kritisk at vi får fylt det opp, sa generalsekretæren.

Bindende avtale

— Investeringene må gjøres uansett for å skape vekst i utviklingslandene, men vår plan er at de samtidig skal være gode for klimaet. Dette er essensielt for å nå målet om at verdens temperaturøkning skal stanse på to grader Celcius, sa Ban Ki-moon.

Han sier at det første som må på plass er offentlige bidrag, men det er ikke nok.

— Vi er nødt til å få privat sektor på banen. Ellers går det ikke, sa generalsekretæren.

Han nevner spesielt store pensjonsfond, som er blant dem som gjør de største investeringene i verden.

Møtet med klimatoppene er regnet som svært viktig på veien frem mot en endelig, globalt bindende klimaavtale i 2015.