BAKSIDEN: Slik ser bilen ut bakfra, under duken. Foto: Jan Olav Ovedal

Hva slags bilmerke tror du reklamen skal være for? Diskutér under artikkelen.

SIRDAL: Det er Avisen Agder som i dag kan fortelle om den hemmelige innspillingen på fylkesgrensen mellom Vest-Agder og Rogaland.

– Det har foregått en innspilling av en en bilreklame på veien mellom Sirdal og Lysebotn de siste par dagene. Det er et engelsk produksjonsteam som holder på, sier Fred Jonny Wikøren, byggleder for Sirdalskontrakten i Statens vegvesen til Fædrelandsvennen.

Hemmelig bil

Innspillingen pågikk onsdag og torsdag denne uken og veien var stengt i perioder på 20 minutter om gangen. Wikøren vet ikke hvilket bilmerke det er snakk om, og selskapet som spiller inn reklamefilmen holder bilen godt skjult for forbipasserende.

– Bilen var tildekket da den kom, og ingen vet hvilken type bil dette er. Slik er det jo ofte hvis en bilprodusent skal lansere noe nytt, at det holdes skjult, sier Wikøren.

Innspillingsteamet flyttet seg rundt på to-tre locations i nærheten av fylkesgrensen.

— Det er nok den flotte naturen der som gjør at de vil bruke veien til innspillingen, tror Wikøren.

Ikke Ford Mondeo

Når biler slippes forbi innspillingsstedet, dekkes reklamebilen til med en svart duk. I kommentarfeltet under denne saken, foreslår flere lesere at bilen kan være nye Ford Mondeo. Det avkrefter Anne Sønsteby, kommunikasjonssjef i Ford Motor Norge.

— Nye Ford Mondeo er ikke satt i produksjon ennå, så det kan ikke være den. Nye Ford Mondeo lanseres i siste halvdel av 2015. Jeg er ikke kjent med hva slags bil dette kan være, sier Sønsteby til Fædrelandsvennen.

BROKKE-SULESKAR: BMW Company i Tyskland tok med seg sin roadster BMW Z4 2006-modell til samme område i 2005. Den skulle filmes både for reklame og dokumentar. Her skjuler teamet fra BMW Z-modellen for Fædrelandsvennen. Foto: Johs. Bjørkeli (arkivfoto)

Høsten 2005 lagde MBMW Company i Tyskland dokumentarfilm om deres sportsbiler fra 1929 til 2006 på veien mellom Brokke og Suleskar. Den gangen tok de med seg sin roadster BMW Z4, som ikke skulle lanseres før i 2006. Den ble da skjult for publikum med en duk.

Betaler ikke leie

— Er det fritt fram for hvem som helst å bruke en vei til slikt?

— Nei, det er det ikke. Hvis man skal spille inn en film og stenge veien, må man ha godkjenning av Statens Vegvesen. Hovedentreprenøren på veien, som er Risa, tok seg av alt av skilting og dirigering av trafikken. De som lager filmen, må betale for deres arbeid, forklarer Wikøren.

Statens Vegvesen får ikke betalt for leie av veien. Risa-konsernet, som sto for dirigeringen av trafikken, fikk heller ikke se bilen.

— Jeg kjenner veldig lite til annet enn at vi har fått inn en bestillingpå dirigering av trafikken. De har laget en film der oppe om en eller annen bil. Jeg har aldri sett den,den har stått under presenningen. Når de filmer, er veien stengt, forklarer Mads Hompland, regionleder for Sørlandet i Risa.

Han har ikke hørt om noen bilister som har blitt sinte etter å ha ventet på fjellovergangen.

— Jeg var ikke der oppe selv, men jeg vil tro at med den trafikken som er på Lyseveien nå, ble det kø i begge ender. Men kan hende de benytter anledningen til å se på den spektakulære naturen der oppe, sier Hompland.

PROFF INNSPILLING: Produksjonsselskapet benytter et helikopter i innspillingen av reklamefilmen. Foto: Jan Olav Ovedal

Ut fra bildene, kan man se at produksjonsselskapet bruker et helikopter i produksjonen.— For meg så det ut som en veldig stor og proff produksjon, sier fotografen som tok bildene, Jan Olav Ovedal til Fædrelandsvennen.

Også et politisk parti i Norge lager reklamefilm i området, parallelt med bilmerket, men Wikøren sier til Agder at han ikke vet hvilket parti det er snakk om. De to innspillingene har ikke noe med hverandre å gjøre.