Grisemange: Denne purka er ute med sine fem små. 11 griseunger kom til verden mandag 26. mars. Foto: Anne Smith Lorentz
Tvillingkjærlighet: Disse to er de yngste av de 12 killingene som er kommet til verden på Barnas Seter i dyreparken. I dag er de en uke gamle. Foto: Anne Smith Lorentz
Omtanke: Mor poserer stolt med en av sine søte små. Foto: Anne Smith Lorentz
Snuser: Det er godt å holde seg i nærheten av mor den første tiden av livet. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — De er kjempesøte. Det er veldig gøy å stå og se på dem. Det skjer noe hele tiden, sier dyrepasser Lisbeth Langevold om de 12 geitekillingene.

De fleste av dem er tvillinger. En av geitene fikk trillinger, men den ene var dødfødt.

— Det er mest vanlig med to, og det er det mest ideelle. De har to spener, sier Langevold.

Hun minnes et år nesten alle fikk trillinger, uten at hun har noen forklaring på det fenomenet. I år kom alle de 12 geitekillingene på ti dager.

For mange

— De er på beina med en gang. De vokser så fort, man ser veldig forskjell på dem selv om det bare skiller noen dager, sier dyrepasseren.

I fjor fikk de ni killinger i parken, så det er et litt større kull i år. Og på høsten får vi håpe at noen andre vil ha de minste, for hvis ikke blir de avlivet.

Også grisene er blitt flere den siste tiden. Mandag før påske, 26. mars, kom 11 grisunger til verden på Barnas Seter. To mødre og søskenflokker på fem og seks er familiestatusen der.

Stas å bli mor

I Afrika, noen hundre meter lenger borte har det også skjedd ting den siste tiden.

— Den ene ble født 8. april, den andre 31. mars, sier dyrepasser Trond Tjomsland.

De to elanantilopene har samme far, men forskjellige mødre, Isadora og Maren. Førstnevnte er forresten førstegangsmor. De to små er oksekalver, og er foreløpig navnløse. Våren er en aktiv periode for dyrepasserne.

— Det er alltid spennende med føll og kalver, det er noe av det gøyeste som skjer. Et sikkert vårtegn, sier dyrepasseren.

I løpet av den neste måneden ventes det en sebrafødsel og antilopefødsel.

— De krydrer savannen litt til sommeren, det er god aktivisering og tilfredsstillelse for dyrene å få kalv. De setter pris på det, sier Tjomsland.