AUDNEDAL: — Audnedal har sunket, men forskjellen på første og 27. plass er ikke store, så en kan likevel si at kommunen er i Norgestoppen. Den eneste forskjellen er at noen av barnehagetallene er svakere enn i fjor da de var veldig gode, forklarer Ole Petter Pedersen, som er redaktør i Kommunal Rapport.

De står bak Kommunebarometeret som er en sammenligning av landets kommuner, basert på til sammen 108 nøkkeltall. I fjor var altså Audnedal på topp, mens de i år havner på 27. plass. En annen årsak til fallet kan være at andre kommuner har løftet seg litt.

— Mandal er en annen kommune som gjør det bra år etter år. Flere kommuner i Vest-Agder er på toppen av vår tabell og det er et godt tegn, mener Pedersen.

Lom, Siljan og Leikanger er de tre beste kommunene i Norge. Hensiktenmed rangeringen er å kommunepolitikere og andre beslutningstakere enlettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunen driver.

Kristiansand middels

Kristiansand havner på 123. plass blant landets i alt 430 kommuner, og er nummer 22 av bykommunene. Redaktøren understreker at det ikke betyr at en kommune er kjempedårlig selv om den havner langt nede, men at enkelte ting kan forbedres.

— Kristiansand er bra, men nøkkeltallene innen enkelte sektorer trekker ned. Økonomitallene er spesielt dårlige, forklarer Pedersen.

Kommunebarometeret bygger på foreløpige 2011 tall hentet fra Statistisk sentralbyrås Kostra-database. Skalaen innen hvert nøkkeltall går fra 1 (dårligst) til 6 (best).

Økonomien i Kristiansand får 1,1. ## Myke verdier

— Problemet er at Kristiansand har økt gjelden kraftig og den er nå høyere enn inntektene. Det har vært høye investeringer de siste årene, og kombinert med et dårlig netto driftsresultat trekker det særlig ned, sier Pedersen.

Samtidig får sørlandsbyen en ren 5 i sekkeposten for klima og miljø.

— Dette er blant annet fordi byen har lave energikostnader og bygger effektivt. De scorer bra på verdier i nærmiljøet som nærhet til rekreasjonsarealer, turstier og andre myke verdier vi har tatt med for å vise kvaliteter i nærmiljøet.