— Jo, det er litt rart at de ikke hadde 80.000 kroner å gi til økt driftsstøtte, men at de lett finner 75.000 kroner til å evaluere oss. Men når det er sagt er det jo fint at vi blir evaluert, sier Sørf-leder Kjetil Nordhus. Han sitter på kontoret med et tomt fruktfat foran seg og ei tavle med tall i bakgrunnen. Det er særdeles trange tider for Sørlandets ressurssenter for rytmisk musikk.

— Jeg ser tallparadokset, men jeg mener dette er den beste måten å gjøre det på for at vi skal få en uavhengig og habil evaluering, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H).

Fikk ikke økning

Det var i fjor Sørf ikke fikk en økning i kommunal driftsstøtte fra 450.000 kroner til 530.000 kroner. Dette til tross for at rådmannen hadde foreslått det og for at politikerne høsten i forveien hadde vedtatt å styrke ressurskontoret.

Samtidig har kulturstyret i et møte 10. januar satt av 75.000 kroner til en ekstern evaluering av Sørfs virksomhet, altså et beløp tilsvarende det Sørf mistet.Evalueringen kommer etter det omfattende budsjettlevenet som oppstod da budsjettkameratene Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet i fjor også ville kutte kraftig i den snaue millionen kroner som Sørf årlig deler ut til lokale arrangører og utøvere. Etter en omfattende lobbyaksjon fra byens musikkmiljø vedtok bystyret at hele turné— og arrangørstøtten skal deles ut først når tiltaket er evaluert etter første tertial.

Evaluering på anbud

Samtidig hadde kulturdirektør Stein Tore Sorthe blitt så overrasket over politikernes helomvending at han brukte uttrykket "sjokkskadet" i et intervju med Fædrelandsvennen. For dette skal han ha fått til dels betydelig pepper fra politikerhold, og det er blant annet på denne bakgrunnen at kulturkontoret har blitt bedt om å sette evalueringen av Sørf ut på anbud.

— Ideelt sett skulle kommunens kulturkontor foretatt denne evalueringen, men kulturdirektøren var tydelig på at han var redd habiliteten bak evalueringen dermed kunne trekkes i tvil. Derfor er dette den beste måten å gjøre det på, sier kulturstyreleder Randi Haukom.

Kulturdirektør Sorthe sier:

— Dette er nok den beste fremgangsmåten etter at vi på kulturkontoret hadde innstilt som vi gjorde, og etter at politikerne viste seg å mene annerledes. Et sentralt tema i evalueringen blir å kartlegge om dagens ordning er den beste måten å gjøre det på, eller om det finnes andre måter som gir bevilgningene mer effekt. Og på grunn av den korte tidsfristen blir det ikke mulig å kartlegge ringvirkningene av støtten veldig grundig, sier kulturdirektøren.

Travelt

Og det ble altså Telemarksforskning som fikk anbudet.

Forsker Bård Kleppe har allerede sendt ut en mengde spørreskjema til alle som har søkt Sørf om støtte de tre årene drifts- og turnéstøtten har vært delt ut.

— Jo, det er et mildt sagt omfattende mandat i bestillingen. Vi har siktet oss inn mot kvalitative spørsmål heller enn kvantitative, sier Kleppe. Han kommer til å legge særlig vekt på hva de ulike aktørene svarer på utfyllingsspørsmålene når skjemaene kommer tilbake. Hele arbeidet skal være ferdigstilt innen utgangen av mars.

Ansvarsbevisst

Jan Kenneth Transeth i Karmakosmetix Records er en av dem som skal svare på spørreskjemaet.

— De 80.000 som Sørf ikke fikk ekstra gjelder bare for i år. Men hvis dette blir en grundig evaluering kan vi ha nytte av den i flere år fremover. Nå må alle som får spørreskjemaet være seg sitt ansvar bevisst og svare godt og utfyllende, sier Transeth.

Mads Hatlevik, leder i arrangørforeningen Trash Pop, ser slik på saken:

— For oss som er i miljøet er disse tingene innlysende, men kanskje det ikke er det for politikerne. Prisen skal jeg ikke mene noe om. Det viktigste er at vi får en grundig og uavhengig evaluering.