KRISTIANSAND: Kommunalutvalget i Kristiansand diskuterte i dag et mulig eierskap i Sør Arena.

Etter at Start Stadion AS gikk konkurs må panthaverne Sparebanken Sør og Kristiansand Kommune finne fram til en felles løsning for at boet ikke skal ende på tvangsauksjon. Start Stadion skyldte 54 millioner kroner til Sparebanken Sør og 46 millioner kroner til Kristiansand Kommune. Etter at Sør Arena ble diskutert i kommunalutvalget, med pressen på gangen, bekreftet rådmann Tor Sommerseth at banken og kommunen så godt som er enige om en skisse.

— Vi er nærmest i mål med en skisse, så får styret i banken ta stilling til den. Jeg kommer til å legge fram et forslag for bystyret, sier Sommerseth, som kommer til å anbefale at Kristiansand Kommune kjøper ut Sparebanken Sør som panthaver.

— Så får vi se om bystyret er enig i det, sier Sommerseth.

— Hvor mye må dere betale for å kjøpe ut banken?

— Det kommenterer jeg ikke, svarer Sommerseth.

Behandles trolig i november

Trolig er tallet titalls millioner. Bobestyreren i Start Stadion AS anslo verdiene i panten til rundt 60 millioner kroner.

Sparebanken Sør har førsteprioritet og Kristiansand Kommune risikerer å tape alt dersom partene ikke blir enige.

Skissen innebærer at kommunen kjøper ut bankens krav og pantesikkerhet, mens Sparebanken Sør fortsetter som navnesponsor. Deretter må de bli enige med Start, eller andre, om fremtidig leie og drift av "sportsdelen" av Sør Arena.

Geir Bergskaug i Sparebanken Sør har tidligere sagt at banken ikke vil kommentere saken før den er behandlet politisk.

I følge Sommerseth skjer det trolig i bystyret i Kristiansand i midten av november.

Politikerne ville ikke si mye etter at rådmannen hadde informert kommunalutvalget tirsdag.

Mener saken er ugrei

— Vi må få saken til behandling først, og så må vi diskutere den i partiet. Det jeg kan si er at den er ugrei, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet Mette Gundersen.

— Er den ugrei fordi det blir mye penger å betale for Kristiansand Kommune?

— Ja. Vi får se hvordan det går, svarer Gundersen.

— Kristiansand Kommune har 45,8 millioner kroner utestående i lån. Det aller viktigste er at vi får tilbake de pengene, sier Fremskrittspartiets gruppeleder Tor Utsogn.

— Og den eneste måten å sikre verdiene på er at Kristiansand Kommune overtar driften av Sør Arena?

— Jeg sier ikke noe mer, annet enn at det er flere alternative måter å gjøre det på, svarer Utsogn.

Realistisk med kommunalt eierskap

Høyres gruppeleder Hans Otto Lund sier hele saken er beklagelig.

— Det viktigste for oss nå er å sikre verdiene vi hadde i selskapet som gikk konkurs. Det er vanskelig å si noe mer før saken kommer opp senere. Det er en beklagelig sak, sier Lund.

Magne Kristiansen, administrerende direktør i Start, sier at han ser det som realistisk at kommunen overtar Sør Arena. Dersom det skjer må klubben bli enige med kommunen om leie.

— Det er en realistisk løsning nå. Men vi må ta ting i riktig rekkefølge. Vi må avvente banken og det er for tidlig å si for mye om dette nå. Vi har en god dialog med både bank og kommune, sier Kristiansen.