ARENDAL: I tilsynsrapporten som ble offentliggjort fredag står dette:

"Fylkesmannen stiller spørsmål om hvorfor ikke fagmiljøet ved SSA (Sørlandet sykehus Arendal. red.anm.) selv har reagert på alle komplikasjonene som oppstod i forløpet etter tarmkreftkirurgi. Én forklaring kan være at det utviklet seg en intern kultur, hvor man ikke erkjente sakens alvorlighetsgrad."Og videre:

"God styring skal sikre at det ikke vokser frem faglig ukultur som påvirker forsvarligheten negativt."

— Siden det tok så lang tid før problemet med komplikasjoner ble tatt på alvor, forstår jeg hvorfor fylkeslegen stiller spørsmål om ukultur, sier Hagen.

Han sier han ikke har detaljkunnskap om forholdene i dette fagmiljøet, men:— Jeg holder det for svært usannsynlig at ikke legene har vært opptatt av å avdekke feil og lære av dem. Dette er svært seriøse fagmennesker, sier Hagen.

- Arendal innførte ikke komplikasjonsregister?

— Nei, men det er ikke uvanlig i resten av Norge, sier Hagen.

- Men det ble gjort i Kristiansand?

— Ja, jeg kjenner ikke til at årsaken til at det ikke ble gjort. Det er åpenbart at en hver doktor må gå i seg selv for å rette opp feil.

Bøhler avviser at det har vært noen ukultur i Arendal, men sier samtidig dette:— Men dette er del av det generell kvalitetsarbeidet vi må gjøre framover, vi vil være best i landet på å få fram resultater og forbedre dem.

- Hva synes du om fylkesmannen reiser spørsmålet?

— Det er naturlig når det dukker opp problemer av denne karakter, sier Bøhler.