OSLO: Det betyr i så fall at kommende statsminister Erna Solberg (H) får drømmen sin om en firepartiregjering oppfylt. Dagbladet siterer en «sentral kilde» som sier at de fire forhandlingsutvalgene har avklart de viktigste politiske spørsmålene og altså falt ned på et ja. Avisen er foreløpig alene om å melde dette.

I KrF var stemningen spent før sentralstyret og stortingsgruppa møttes til det som kan vise seg å være et historisk møte, på Stortinget klokken 15. – Jeg vil gi mitt råd til partiet. Det jeg har å si, vil jeg si her. Så vil jeg si det til dere senere i dag, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til møtet.

Blanke ark

I stortingsgruppa og sentralstyret er det begrenset hva medlemmene har fått vite underveis.

– Jeg stiller med blanke ark og er like spent som dere, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til NTB før fellesmøtet med stortingsgruppa og sentralstyret startet like etter klokken 15. Han forteller at partiorganene ikke har blitt orientert om framdriften i sonderingene siden møtene sist onsdag. Flere av de frammøtte poengterte at partiet må ta seg god tid før det treffer en så viktig avgjørelse.

Stortingsgruppene til Høyre og Venstre og landsstyret til Frp samles klokken 17 for å høre forhandlingsdelegasjonene oppsummere sonderingene og gi sitt råd.

– Jeg håper vi vil vite hvordan regjeringen ser ut innen dagen er omme, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB etter at sonderingene ble avsluttet på tolvte dagen mandag.

Ifølge Venstre-lederen har stemningen i sonderingene vært god hele tiden, selv når dagsordenen kom til de vanskeligste stridsspørsmålene.

– God tid

På vei inn til regjeringssamtalene på Stortinget rett før klokka 12 mandag fastholdt Høyre-leder Erna Solberg at hun har god tid, at hun vil lytte til hva de andre partiene har å si – og at det er uvisst om det kommer en avklaring i løpet av dagen om hvilke partier som blir med i hennes regjering.

Da samtalene ble avsluttet etter om lag halvannen time, var hun tryggere på at en avklaring vil komme.

– Dere får svarene dere vil ha klokka 20, sa Solberg da hun forlot sonderingene tidlig mandag ettermiddag.

De fire valgvinnerne har da bebudet en felles pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget, men den kan godt bli forskjøvet dersom partimøtene trekker ut i tid.

Fast følge

Så langt har budskapet fra både KrF og Venstre vært at de to enten går inn i regjering eller blir stående utenfor – sammen.

Rent parlamentarisk – altså ut fra antall innvalgte stortingsrepresentanter – vil det imidlertid være flertall for en regjering som består av Høyre, Fremskrittspartiet og enten Venstre eller KrF.

– Jeg kan bare svare for hva KrF vil gjøre, sa parlamentarisk leder Hans Olav Syversen da NTB spurte ham om de to sentrumspartiene kommer til å stå side ved side også i fortsettelsen.