RISØR: Ulykken skjedde nyttårsaften da 20-åringen skulle sjekke et rakettbatteri som ikke hadde gått av.

Etter å ha ventet fem minutter uten at noe skjedde, skal 20-åringen ha nærmet seg boksen for å undersøke batteriet.

Da gikk batteriet av.

— Raketten har truffet ham i kinnet, deretter eksploderte ladningen rett foran øyet hans, sier vakthavende øyelege Erlend Sødal ved Sørlandet Sykehus i Arendal.

20 prosents syn

Nå får 20-åringen behandling ved øyeavdelingen i Arendal. Blant annet gis han antibiotika.

- Han har fått en alvorlig øyeskade, men har noe mer syn på øyet i dag enn i går. Det kan godt hende dette går bra, men alt er foreløpig usikkert, så vi må se det an utover i uka, sier Sødal.

20-åringen har fått brannskade på fremre del av øyet, og en trykkskade i bakre del av øyet.

— I dag målte vi synet hans til 20 prosent, og vi vil gjennomføre en mengde kontroller i dagene som kommer, forklarer øyelegen.

Alvorlige skader

16 personer her i landet ble behandlet for alvorlige øyeskader etter nyttårsfeiringen lørdag.

Av de 16 skadde var det 14 menn over 18 år og to gutter under 18 år, opplyser overlege ved øyeavdelingen, Nils Bull ved Haukeland universitetssjukehus.

Han har samlet inn tall over hvor mange som er behandlet for øyeskader fra sykehus over hele landet de første timene inn i det nye året.

Fire av skadene betegnes som så alvorlige at det er forventet å gi betydelig synsreduksjon. 12 av skadene er kraftig akutt skade, som trolig ikke vil gi betydelig synsreduksjon.

Tallene viser at det ikke var en eneste kvinne som fikk øyeskader under feiringen i år.

Ingen kvinner

– Kvinner har alltid vært i mindretall, men jeg kan ikke huske at vi har hatt andre år uten skadde kvinner på nyttårsaften, sier Bull som også er fornøyd med det lave antallet skadde barn.

– I fjor var det seks barn som var innlagt med øyeskader etter nyttårsaften, så vi er veldig glade for at tallet har gått ned i år.

I oktober 2008 kom forbudet mot pinneraketter i Norge. Antall alvorlige øyeskader lå da på rundt 20 stykker ved tidligere nyttårsfeiringer.

Året etter ble antall alvorlige skader halvert, men de siste årene har tallet steget kraftig. Bull tror dette kan skyldes at bakkerakettene har tatt over for pinnerakettene.

Ønsker forbud

– Alvorlighetsgraden er blitt større når bakkefyrverkeriet har tatt over, sier Bull til NTB.

En batteripakke kan inneholde opp mot 1 kilo eksplosiver, noe som kan gjøre stor skade dersom noe går galt. Derfor mener overlegen at myndighetene bør redusere mengden eksplosiver som er tillatt i rakettene.

– Importørene sier batterirakettene er trygge. Men jeg lurer på hvor lenge de skal fortelle oss dette når det skjer såpass mange alvorlige skader hvert år.

Bull presiserer at han ikke er imot fyrverkeri, men at han ønsker et forbud mot at private kan skyte opp raketter. Oppskytingen bør profesjonelle ta seg av, sier overlegen.