SØGNE: — Forliket innebærer at eiendommen blir solgt udelt. Grunnen til at jeg gikk med på det, var for å unngå en rettssak, sier Susanne Krag, barnebarn etter forfatteren Vilhelm Krag.

Rettsaken om "Havbukta" skulle startet denne uka. De tre søsknene til Susanne Krag ville selge hele eiendommen under ett, mens hun ønsket å skille ut og kjøpe en del av eiendommen, kalt Bua.

— Belastningen med en rettssak ble rett og slett for stor, sier Susanne Krag.

Hun legger ikke skjul på at det var et tungt og vanskelig valg å ta, og at det var hardt å etter hvert bli stående alene mot sine tre søsken.

— Det var et valg mellom pest og kolera, konstaterer hun.

Tre års strid

Striden mellom de fire søsknene, som arvet eiendommen av sin far, har pågått i tre år. Eiendomsforholdet har vært regulert i et sameie, som den ene broren, Haakon Krag, begjærte tvangsoppløst.

Forfatteren: Forfatter Vilhelm Krag regnes som opphavsmannen til begrepet Sørlandet, og er her fotografert ytterst på brygga av sin eiendom "Havbukta" i Ny-Hellesund. Foto: Wilse

Da Fædrelandsvennen skrev om saken i mai i fjor sa Haakon Krag følgende: "Vi har ikke klart å komme til enighet om hvordan eiendommen skulle driftes, brukes og vedlikeholdes. Dette er en vond og vanskelig sak for familien." Det er det fortsatt, bekrefter Susanne Krag.

— Ja, man kan trygt si det har vært en stor belastning for søskenforholdet, sier hun.

"Havbukta" består av to boenheter; hovedhuset og "Bua". I april 2011 ble den 52 mål store eiendommen taksert til 12, 5 millioner kroner. Den landskjente sørlandsforfatteren Vilhelm Krag fikk stedet i gave av venner, og tilbrakte hver sommer der fra 1917 og fram til sin død i 1933. Susanne Krag sier at det både for egen del og for hennes barn, er tungt å gi slipp på en drøm.

— De nye eierne får en fantastisk eiendom, fastslår hun, men mener det er uheldig at søsteren Maria Kielland Krag får beholde de tinglyste gang- og havnerettighetene hun har på eiendommen, da de innskrenker de nye eiernes mulighet for privatliv.

Føler lettelse

Broren Peder Krag, sier at det for hans del har vært en modningsprosess å komme fram til et salg.

— Det er ikke med lett hjerte vi selger stedet, og i starten var det helt utenkelig at det skulle ende slik. At det skulle komme til en juridisk tilspisset situasjon før det ble løst, hadde vi nok heller ikke sett for oss. For egen del er jeg godt fornøyd med resultatet, ikke minst at vi unngikk en rettssak, sier Peder Krag.

Han har gjort seg noen refleksjoner om hvem han håper vil kjøpe stedet.

— Jeg synes det ville vært hyggelig om det kunne blitt tatt vare på som et kunsterhjem, og vært åpent for publikum. Om det offentlige, et selskap eller en stiftelse har mulighet til å utvikle stedet til et Krag-senter, er det å håpe at de kjenner sin besøkelsestid, sier han.

Den yngste søsteren, Maria Kielland Krag, sier eiendommen trolig vil komme for salg i begynnelsen av mai. Hun bor i et hus på en topp bakenfor "Havbukta", etter å ha skilt ut en del av tomta i 2005. Hun bekrefter at søsteren Susanne ønsket å fjerne hennes tinglyste rettigheter på eiendommen.

— Det var aldri et premiss det var aktuelt å ta med i et forlik, sier hun.

Maria Kielland Krag er i likhet med broren Peder lettet over at striden endte med et forlik.

— Det er ikke sunt å være lei seg så lenge. Derfor gleder jeg meg vanvittig til det er over. Jeg har en liten datter, og vil bare leve i fred med henne, sier hun.