VIL BLI BRUNE I PÅSKA: Birgitte Fleischer (15) (bakerst) og Ingrid Breistøl (15) er både opptatt av å beskytte huden og å bli brune. De to jentene ferierer i Kristiansand denne påsken. Her er de i Tresse i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: — Det er viktig å bevare huden, slik at man ikke blir rynkete når man blir eldre, sier Ingrid Breistøl (15), når vi spør om hun er opptatt av bruke solkrem i påskesola.

— Det er viktig at ikke solfaktoren er for lav når sola er sterk, legger hun til.

Vi treffer Breistøl og venninnen Birgitte Fleischer (15) i Tresse i Kristiansand. De to Oslo-jentene er på påskeferie i Kristiansand.

Det er meldt strålende sol på Sørlandet gjennom hele påska.

Konkurranse om å bli brun

— Jeg tenker litt på at det er viktig å bevare huden, men jeg vil helst bli mest mulig brun, innrømmer Fleischer, som sier at hun gjerne benytter sololje kombinert med solkrem, for å bli raskere brun.

— Det er viktig at man føler seg litt "fresh", og blant venner er det litt konkurranse om å bli brun, fortsetter hun.

Godt salg av solkrem

Anne Britt Skomedal er apotektekniker ved Vitusapotek Elefanten i Gyldenløves gate i Kristiansand. Hun sier det er viktig å benytte høy solfaktor.

— Vi anbefaler høy solfaktor, faktor 25 til 30, gjerne helt opp i faktor 50. Det er viktig med høy faktor på lepper, ører og i ansiktet, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

GODT SALG AV SOLKREM: Anne Britt Skomedal er apotektekniker ved Vitusapotek Elefanten i Gyldenløves gate i Kristiansand. Hun anbefaler folk å benytte høy solfaktor, gjerne opp i solfaktor 50. I bakgrunnen står kollega Stine Thomassen. Foto: Tormod Flem Vegge

Skomedal forteller at salget av solkrem har vært godt de siste dagene.— I påska skal folk ut i sola for første gang i det nye året. Da er huden lys, og det er behov for ekstra beskyttelse for å unngå solskader. Hvis man er på fjellet, så reflekterer snøen sola, noe som gjør at sola brenner ekstra godt. Sola er spesielt sterk midt på dagen, i 12-tida, forklarer hun.

— Det er også viktig å bruke solbriller, så man unngår å bli snøblind, noe som stikker og gjør svært vondt, legger apotekteknikeren til.

- Brun av høy faktor?

— Mange tror vel at de ikke blir brune hvis de smører seg inn med høy faktor?

— Høy faktor gjør bare at brunfargen blir enda finere, samtidig som du beskytter deg bedre, sier Skomedal.

Lav UV-stråling over Sørlandet

Tirsdag ble UV-indeksen på Landvik i Grimstad målt til to, det vil si at UV-indeksen over Sørlandet er lav.

— I påska er det strålende vær på Sørlandet, og værutsiktene er ikke verst. Det vil medføre at folk er veldig lenge utendørs. Da blir totalen slik at folk må beskytte seg mot sola, selv om UV-indeksen er lav, sier hun.

- Drømmepåske med solkrem

— Hva er UV-stråling?

— Sola sender ut en del stråling som ikke er synlig for øyet, ultrafiolette stråler. De har så mye energi i seg at vi kan blir solbrente. Hvis man utsetter seg for sterk UV-stråling over tid, kan man ødelegge cellene i huden, slik at huden ikke reparerer seg selv. Det vil kunne føre til permanente skader og hudkreft. Gjentatte forbrenninger bør unngås, sier forskeren.

— Kos dere i finværet, sørlendinger, men husk beskyttelse! Da vil man få ei drømmepåske, legger hun til.