KRISTIANSAND: — Bare de siste dagene har det vært flere foreldre innom. De gråter, og forteller hvor vanskelig det er, sier Håvard Berge.

Sammen med Anne-Randi Hanssen er han koordinator i Hasjavvenning Kristiansand. Et tiltak i regi av Kristiansand kommune.

En undersøkelse gjennomført av Kristiansand kommune i 2012, viser at en av fem 17-åringer i Kristiansand har prøvd hasj en eller flere ganger. 92 elever fra de fire videregående skolene i byen ble intervjuet. Samtidig ble fem ungdommer med erfaring fra hasjavvenningsprosjekt intervjuet.

Enkelt å skaffe hasj

— Det er første gang en slik undersøkelse er gjort i videregående skole så lenge jeg har vært her, sier Hanssen.

Sammen med Håvard Berge har hun mange års erfaring i jobben med å avvenne unge og voksne fra hasjbruk. Berge er klar på at Kristiansand har et problem.

— Det er et problem i Kristiansand i dag. Man får enkelt tak i hasj hvor man vil, og når man vil. Samtidig ser vi at det er en veldig holdningsendring til hasj. Ungdom, og voksne, ser ut til å mene at det ikke er så farlig, sier Berge.

De to koordinatorene fra Hasjavvenning Kristiansand mener hasjen setter en stopper for framgang på andre plan.

Mange sliter med å slutte

— Hasjen gjør at man parkerer. Det går utover andre ting som skole og jobb. De klarer ikke slutte.

Legaliseringsdebatten som til stadighet kommer opp, liker de ikke. De mener det har vært en skremmende holdningsendring.

— Ungdom vi snakker med sier du ikke kan gå gjennom ungdomstida uten å prøve hasj. Spesielt blant russen er det mye røyking, sier Berge.

Skal man tro Hasjavvenning Kristiansand har de et godt samarbeid på tvers av etatene.

— Vi har et strålende samarbeid både med politi og Konfliktrådet. Det er ikke bare de som røyker hasj som blir rammet, men også venner og familie. Derfor er meklingen til Konfliktrådet viktig for oss, sier Hanssen.

- Hasjen er en akilleshæl

Konfliktrådet la torsdag fram sin rapport fra første halvår 2013. Den viser en nedgang i antall unge lovbrytere som havner i Konfliktrådet. Samtidig har rådet det siste året hatt et prosjekt med oppfølging av unge lovbrytere. Et prosjekt rettet mot unge som gjør alvorlige, gjentatte forbrytelser. Også Konfliktrådet merker hasjproblematikken.

— Hasjen er en stor akilleshæl. Den gjør at mange ikke kommer tilbake på rett spor, sier leder for Konfliktrådet i Agder, Helge Bie Rieber.

Tingretten gir disse lovbryterne muligheten til å løse saken i Konfliktrådet, framfor å sende de i fengsel. Det kommer med visse betingelser, blant annet å slutte med rusmidler.

— Vi ser at mange av dem vi følger opp ikke klarer, eller ønsker, å slutte med hasj. Derfor ender de opp i retten igjen, til tross for at de er rett spor på andre måter, forklarer Rieber.

Han sier Konfliktrådet er helt avhengig av hjelpen fra kommunen.

— Det krever mye å jobbe med motivasjonen til ungdommene. Der er Hasjavvenning Kristiansand utrolig gode å ha, mener Rieber.