KRISTIANSAND: Yachten var i sin tid en bryllupsgave fra general Franco i Spania til en av hans døtre. Den har i flere år ligget til kai i Gravane i Kristiansand og er blitt brukt til utleieturer i skjærgården.

I fjor høst var den kjente yachten åsted for en omfattende kriminalsak som nå kommer opp i Kristiansand tingrett.

Mishandlet om bord

To menn på 23 og 21 år fra Kristiansand er sammen tiltalt for å ha holdt en tredje mann til fange om bord i november i fjor. I over ett døgn skal han ha blitt grovt mishandlet og ranet.

Mannen skal ha blitt bundet på hender og føtter, kneblet og tapet med gaffatape over munnen. De tiltalte la også et håndkle over nesen hans, ifølge tiltalen.

I RETTEN: I fjor høst var den kjente yachten åsted for en omfattende kriminalsak som nå kommer opp i Kristiansand tingrett. Foto: Kjartan Bjelland

— Han ble slått på kroppen med hender, balltre og batong og fikk kneet presset mot ribbeina. Han ble holdt stille mens vann ble helt over håndkleet i ansiktet, skriver konstituert statsadvokat i Agder, Johan Martin Kile.Mannen skal en rekke ganger under fangenskapet ha blitt avkrevd penger. Samtidig ble bopelen hans plyndret. Siden skal han ha blitt kjørt til sin bestemor og tvunget til å skaffe 3000 kroner. Han ble også tvunget til å underskrive et gjeldsbrev på 30.000 kroner.

Slått med balltre

Den andre mannen skal ha blitt holdt fanget i fire til fem dager i oktober i fjor av den tiltalte 23-åringen sammen med andre.

Bundet på hender og føtter og med en hette over hodet, ble han slått med balltre i ribbeina, brent med lighter på fingertuppene og utsatt for en rekke støt med støtpistol.

Han ble også drapstruet og tvunget til å gi fra seg bankkort med kode. Kontoen ble så tappet for 14.000 kroner av tiltalte.

Båteier sjokkert

Trond Øystein Thomassen har eid La Loba i 13 år. Han var ikke kjent med det som har foregått om bord i yachten hans da Fædrelandsvennen kontaktet ham fredag.

— Jeg er sjokkert over hva du sier til meg, sier Thomassen

Han sier han leide ut La Loba i fjor høst, og har ikke hatt kontakt med leietakeren siden.

— Alt kan skje med leietakere, men det har jo ikke noe med utleieren å gjøre, sier Thomassen.

SJOKKERT: Eier Trond Øystein Thomassen er sjokkert over det som skal ha skjedd om bord i båten hans. Foto: Kjartan Bjelland

Han sier politiet ikke har kontaktet ham for å forklare hva som skjedde om bord i La Loba. Han frykter nå at negativ oppmerksomhet vil skremme bort kunder som vil leie eller hyre yachten til skjærgårdsturer i sommer.— Den er en fantastisk skatt, som helst skulle hatt positiv omtale, sier Thomassen til Fædrelandsvennen.

Erkjenner straffskyld

Tiltalen omfatter også trusler og vold mot andre personer. Den tiltalte 23-åringen skal ha bitt en kvinne i nesen, og bitt av en bit av kinnet til en mann.

De to er også tiltalt for flere brudd på narkotikalovgivningen, blant annet for dyrking av cannabisplanter og salg og oppbevaring av hasj.

Advokat Svein Kjetil Stallemo er forsvarer for 21-åringen.

— Min klient erkjenner straffskyld for alt han er tiltalt for, sier Stallemo til Fædrelandsvennen.

Advokat Knut Henning Larsen forsvarer den tiltalte 23-åringen, men har ingen kommentarer til saken.

Ingen av de to oppnevnte bistandsadvokatene, Alice Jervell og Per Holter-Andersen, ønsker overfor Fædrelandsvennen å kommentere saken.