Om 12 dager starter rettssaken mot Anders Behring Breivik. Nå mobiliseres et stort apparat for etterlatte og overlevende fra Agder som skal følge videooverføringen i Kristiansand tingrett.

I de ti ukene saken pågår vil støttende psykiatriske sykepleiere være tilgjengelige, enten i tingretten eller i umiddelbar nærhet.

— Noen av dem som følger rettssaken, kan oppleve å miste litt kontroll. Vi vil la dem få lov til å reagere og hjelpe dem tilbake igjen, sier Mette Åkseth, psykiatrisk sykepleier i Sentrum/Lund helseenhet.

Hun koordinerer innsatsen og er selv en av 20 sykepleiere fra ulike bydeler som skal gå i turnus i forbindelse med rettssaken. Den første uka er avsatt til tiltaltes forklaring. Da vil to psykiatriske sykepleiere være i tingretten sammen. De vil oppholde seg i et eget rom i tilknytning til sal 8 der overføringen skjer til to store skjermer.

— Å vite at det sitter flere mennesker som kan hjelpe dem, er en trygghet for de som måtte få sterke reaksjoner. Dessuten vil det være en støtte for oss som ansatte å være flere på jobb, sier Åkseth.

Bør skjerme seg selv

22 overlevende og etterlatte er bosatt i Vest- og Aust-Agder. Med bistandsadvokater og ledsagere, er det anslått at 50 personer vil følge saken i Kristiansand tingrett. Verken vanlig publikum eller presse har adgang.

— Rettssaken vil være en sterk påminner om de tapene og traumene man har opplevd. Vi kan forvente at en del vil oppleve at reaksjonene de har hatt tidligere blusser opp igjen. Dette kan være søvnvansker, uro, konsentrasjonsvansker, irritabilitet og kanskje mareritt, sier psykolog Kenneth Haugjord i Kristiansand kommune.

Haugjord mener hver enkelt bør vurdere hvor mange dager det er nødvendig å følge rettssaken.

— Man bør vurdere hvor mye man har behov for å vite, hva som er viktig for en. Det er nok viktig å planlegge på forhånd hvilke dager man ønsker å være der. Generelt sett vil jeg si at man bør skjerme seg. For noen kan det være nok å få informasjon gjennom sin bistandsadvokat, sier Haugjord.

Snakk med familie og venner

Senter for krisepsykologi i Bergen anbefaler ikke at de under 16 år følger rettssaken. Dette er Haugjord enig i.

— Jo yngre man er, jo mer komplisert vil dette være. Jeg vil si: vurder det nøye hvis det er snakk om yngre tenåringer som skal være med i tingretten, sier psykolog Haugjord.

— Hvilke råd vil du ellers gi til dem som skal følge saken?

— En god strategi er å bruke måten man ellers takler vanskelige situasjoner på. Snakk gjerne med familie eller venner og bruk ditt øvrige nettverk. Jeg hører også at flere planlegger positive aktiviteter under rettssaken, noe som kan være viktige avbrekk, sier Haugjord.

Eget krisenummer

I forbindelse med rettssaken vil Kristiansand kommune også opprette et eget krisenummer. Her kan alle henvende seg for å få veiledning gjennom de ti ukene. Telefoner blir besvart til alle døgnets tider.

Assisterende kommuneleger, psykolog og legevaktstjenesten inngår også i beredskapen og kan kobles inn ved behov. Til sammen utgjør teamet 30 personer.

— Vi har et solid faglig nettverk rundt denne rettssaken, og er helt à jour med forventningene fra statlig hold, sier Torstein Westgaard, leder for det psykososiale kriseteamet i Kristiansand.

— Kriseberedskapen kan virke massiv. Kan det bli for mye av det gode?

— Det er et godt spørsmål. Vi er i alle fall opptatt av å ligge på riktig nivå, for å si det sånn.