ARENDAL: Nå har lederne for kontrollkommisjonene for psykisk helse i Aust-Agder, Kari Høgvold og Cecile Hellberg, fått fylkesmannen i Aust-Agder til å opprette tilsynssak for å undersøke hva som faktisk skjedde en helg i mars i år.

— Det er ulovlig å bruke mekaniske tvangsmidler som håndjern på barn, sier Høgvold.

Hun og Hellberg har ansvaret for å kontrollere pasientbehandlingen av henholdsvis barn og voksne i Aust-Agder. Det gjør det ved å gå på uanmeldte besøk og sjekke logger og protokoller. På den måten avdekket Høgvold en helg utenom det vanlige.

Leven

Avdelingsleder Karl Erik Karlsen ved Avdeling for barn og unges psykiske helse, Abup, bekrefter hendelsen og forklarer den slik:

— Tre ungdommer i alderen 14 til 17 år var lagt inn, den ene av dem under tvang. Og de hadde planlagt å skape leven denne natten. Dette ble så utagerende at personalet til slutt tilkalte politiet. Fordi den ene av de tre ungdommene utøvde vold mot politiet, ble pasienten påsatt håndjern og overført til voksenpsykiatrisk avdeling, sier Karlsen.

Svært uheldig

— Det er svært uheldig at barn plasseres sammen med voksne, det er derfor vi har adskilte avdelinger for barn og voksne, sier Hellberg.

Dersom barn trenger innleggelse ved Ungdomsklinikken utenom arbeidstid og i helger, har de i flere år blitt lagt inn på voksenpsykiatrisk først, og så overført til Ungdomsklinikken så fort som mulig i vanlig arbeidstid. Karlsen sier sykehuset nå holder på å øke bemanningen for å kunne ta i mot barn også i helger og utenom kontortid, uten å måtte ta dem inn på voksenpsykiatrisk.

Pasienten som ble lagt i jern, klaget saken inn for Hellberg.

Dramatisk

— Det ble en svært dramatisk opplevelse for pasienten, sier Hellberg.

Etter at tilsynssaken er opprettet er det framkommet påstander om at klinikken har brukt vektere for å stagge utagerende adferd. Dette var ingen av kontrollkommisjonenes ledere klar over, og både de og fylkesmannen har nå spurt sykehuset om dette er noe som har skjedd flere ganger.

Karlsen bekrefter at personalet ved avdelingen ved et par anledninger i fjor og et par anledninger i år har tilkalt vektere når det har oppstått uro når situasjoner er kommet ut av kontroll.

Akutt uro

Slik begrunner fylkesmannen tilsynet:

"Fylkesmannens spørsmål til sykehuset gjelder institusjonens evne til å takle akutt uro og utagering, bruk av vektere, og hvilke tilbud om skjerming som foreligger. Bruk av voksenpsykiatrisk avdeling til ungdom under 18 år er også tema, jf at noen av pasientene er innlagt i institusjonen med tvang."

Verken Hellberg eller Høgvold vil gi noen vurderinger av hvordan de ser på situasjonen før fylkesmannen er ferdig med tilsynssaken. De viser til at deres rolle først og fremst er å bringe saker de mistenker kan være kritikkverdige, inn for kontroll.

Forsvarer

Karlsen forsvarer bruken av både politi og vektere.

— Vekterne har kompetanse til å gjøre dette, og det er en faglig forsvarlig løsning i noen tilfeller.

— Hvilken betydning har det for barn som blir tvangsinnlagt på voksenspsykiatrisk avdeling?

— De har gode nye skjermingsforhold på voksenpsykiatrisk avdeling, og ungdommen vil raskt bli skjermet. Men ideelt sett er det bedre å være i en avdeling hvor det er jevnaldrende, sier Karlsen.

Han sier imidlertid at sykehuset har anledning til å bruke mekaniske tvangsmidler mot barn mellom 16 og 18 år, og understreker at politiets avgjørelse om å bruke det i denne saken er basert på en politifaglig vurdering. Det er ikke belteseng på Ungdomsklinikken, så om det kreves gjøres det på voksenpsykiatrisk.

— Jeg mener personalet håndterte denne situasjonen på en god måte, sier Karlsen.