MANGE: På landsbasis slår lynet i snitt ned 110.000 ganger i året. Natt til 19. mai slo det ned 20.000 ganger bare i Agder-fylkene. Foto: Tormod Flem Vegge

AGDER: – Det var et forferdelig kraftig tordenvær. Egentlig er jeg overrasket over at det ikke forårsaket enda mer skade, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i IF skadeforsikring.

I følge hennes beregninger er det meldt inn cirka 200 forsikringsskader til en verdi i underkant av to millioner kroner på Agder i pinsehelgen.

– Man trengte jo ikke lys for å lese avisen den lørdagskvelden. Jeg hadde forventet flere og mer omfattende skader, sier hun.

Titalls millioner

Vanligvis pleier et tordenvær å forårsake mye mer skader enn det tordenværet i pinsehelgen gjorde.

OVERRASKET: Lillesanderen Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i IF skadeforsikring, hadde trodd uværet skulle gjøre mye større skade. Foto: Privat

– Et slikt tordenvær gir vanligvis skader for flere titalls millioner kroner. Spesielt på sommerstid når folk er bortreist. Da står gjerne kontaktene i støpselet og mange elektriske apparater ryker, sier Vennesland.Fædrelandsvennen omtalte seks branner den aktuelle natten. En av dem, en boligbrann i Flekkefjord, fikk verst tenkelig utfall. En 29 år gammel mann døde av brannskadene han pådro seg.

Av skadene innmeldt til IF er det mest mindre elektriske apparater som er ødelagt.

– Modem er en gjenganger. De ryker det klart flest av. Deretter kommer telefoner, tv-er, frysebokser og kjøleskap, forklarer hun.

110.000 lyn i året

20.000 lynnedslag ble registrert over Agder på få timer natt til søndag 19. mai.

– På landsbasis slår lynet ned 110.000 ganger i året. Da er 20.000 bare i Agder-fylkene vanvittig høyt, forklarer Vennesland.

Hun mener sørlendinger har blitt mye flinkere til å ta de nødvendige forhåndsreglene når det kommer tordenvær.

– Folk følger nøye med på værmeldingene. Ser de at det varsles tordenvær, drar de ut kontaktene. Dessuten har de fleste nyere boliger overspenningsvern, sier hun.

– Må vurdere sikring

Fra Kvinesdal driver Torleiv Eftestøl firmaet Helicom. De setter opp lynvernsanlegg for bedrifter som Telenor og NSB. Han sier at det er mange eiendommer som er veldig dårlig sikret mot lynnedslag.

– Folk må selv vurdere om de vil bruke noen kroner på lynvern, eller ta de økonomiske konsekvensene hvis noe går i stykker. Eventuelt så må de dra ut kontakten til alle tingene de er glade i, sier han.

I de fleste nye boligfelt legges strømkabler under bakken. Det minsker faren for skader forårsaket av lyn.

– Når lynet treffer strømledninger går det gjerne inn i huset og ødelegger tekniske apparater. Dette skjer ikke når strømmen ligger under bakken, sier han.