MANDAL: I en e-post som leder Jon Arne Sætre Skagestad sendte til flere Ap-folk i Mandal i juni i fjor, omtaler han forholdene i lokalpartiet.

– E-posten ble skrevet på vegne av andre som opplevde frustrasjoner over forholdene. Jeg forsto rett og slett ikke at jeg som ny leder kunne bli brukt, sier Skagestad.

E-posten bekrefter på mange måter utspillet fra bystyrerepresentant Hanne Nøding og vararepresentant Anne Grønsund i lørdagsavisen om det de opplever som en ukultur i Mandal Ap. I e-posten skriver Skagestad at det innad i lokalpartiet benyttes hersketeknikker og en stempling av andre som mindreverdige.

Han skriver at Inga (Fjeldsgaard, bystyrerepresentant, red anm.) sier at styret skal rette seg etter hva bystyregruppa mener. "Dette er helt feil og står helt motsatt i vedtektene", skriver Skagestad om dette.Han skriver videre om bystyregruppa: "Det handler kun om makt og at man ikke må slippe inn andre enn seg selv slik at man kan styre alt som heter informasjon slik det passer dem".

Videre heter det: "Det virker rett og slett som at de ikke bryr seg i det hele tatt om sine medlemmer som tross alt har gitt dem sitt mandat for å sitte i bystyret".

Forklaringen

Fædrelandsvennen møtte Skagestad mandag formiddag. Skagestad forklarer e-posten slik:

– Jeg hadde blitt valgt som leder av lokallaget i januar 2012, fem måneder før denne mailen. Jeg var slik sett nokså fersk, kjente forsatt dårlig til partipolitikk og personene i Mandal Ap, sier han.

Faksimile: Fædrelandsvennen 02.03.2013.

Han beskriver seg som naiv som tok for god fisk alt som kom av informasjon, noe han nå beklager veldig overfor alle impliserte.Han sier at da tillitsvalgte fortalte ham om det de opplevde som ukultur, følte han for å bringe deres versjon videre.

– Jeg var lojal overfor dem, som jeg var mot alle andre, sier han.

Skittent spill

– Hva mener du når du skriver at "reven er røyket ut og at det skitne spillet skal få fortsette"?

– Det var et uttrykk som ble brukt overfor meg fra en tillitsvalgt om bystyregruppa og naturlig å meddele

videre.

– Hva mener du med "tiltaleformen og ordbruken som ble brukt er totalt uakseptabelt, og må parkeres"?

– Igjen var dette noe som ble fortalt meg og som jeg ikke selv opplevde.

Nyttig frontfigur

– Hva med "jeg kjenner at jeg føler meg lurt siden jeg sa ja til å bli leder, for det var ikke slik jeg trodde voksne mennesker skulle oppføre seg"?

– Jeg ser at dette setter meg i et rart lys og kan tas til inntekt for de som hevder det er en ukultur. Men jeg ble brukt som en nyttig frontfigur da jeg skrev e-posten du nå viser meg.

– Du skriver at du ikke har tillit til bystyregruppa og at ledelsen av gruppa driver vanstyre?– Som sagt, dette har jeg fra andre. Jeg har absolutt tillit til bystyregruppa og dens leder. Jeg ble fortalt at andre ikke hadde tillit til gruppelederen og bystyregruppa, og at jeg burde forstå at det var slik det hang sammen.

Ville trekke seg

– Mente du at du ville trekke deg?

– Ja, der og da følte jeg det som så vanskelig at jeg vurderte det, sier Skagestad, som i januar ble gjenvalgt for ett år til som leder av Mandal Ap.

Han sier at han føler at det er trist at det skulle gå slik det har gjort all den tid kommunikasjonen nå var i ferd med å bli bedre, blant annet gjennom et kommunikasjonsprogram Mandal Ap har satt i gang.Skagestad sier også at han føler at det å vise til en tidligere e-post blir feil, fordi den er tatt ut av sin sammenheng.