ARENDAL: – Etter at foretaksreformen trådte i kraft har det blitt så stort fokus på budsjettkontroll og rapportering at det går på bekostning av behandling og omsorg for pasientene. Leger blir sett på som fiender av systemet dersom de bruker for mye penger på pasientbehandling, sier overlegen ved Sørlandet sykehus i Arendal.

Egil Hagen er en av ti norske leger som sammen har skrevet en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening. Her kreves det en radikal kursendring for norsk helsevesen.

– Inkompetanse

– Vi har fått et system der stadig flere beslutninger tas ovenfra. Når flertallet av styremedlemmene ved sykehusene ikke har helsefaglig bakgrunn går det galt. Mange av styremedlemmene ved sykehusene har ingen forutsetninger for å gjøre selvstendige vurderinger. Vi styres av faglig inkompetanse, sier Egil Hagen.

Han etterlyser større grad av medbestemmelse, og viser til situasjonen ved sitt eget sykehus. Her sier han at ledelsen tydelig har signalisert at den ønsker mindre involvering fra tillitsvalgte.

– Bort med styrene

I kronikken lanserer Egil Hagen og kollegene hans en rekke forslag til endringer som de mener vil kunne gi Norge et bedre helsevesen. Det tas blant annet til orde for å erstatte dagens sykehusstyrer med en styringsmodell der beslutninger fattes i organisasjonen, godt forankret i fagmiljøene.

Sykehusavdelinger som er spredt geografisk på flere steder må ifølge kronikkforfatterne erstattes av lokal, stedlig ledelse. Først da vil avdelingsledere oppnå naturlig autoritet.

Kritisk til foretakene

I kronikken tas det ellers til orde for å avskaffe de regionale helseforetakene. Dagens praksis med å fakturere mellom avdelinger i samme sykehus anses også som unødvendig byråkratisk. Ordningen kan også føre til at pasienter blir flyttet mellom avdelinger og sykehus av rene budsjettmessige hensyn. Sykehusenes egne byråkrati må ifølge legene slankes. Helsepersonell opplever at mye tid som skulle vært brukt til pasientbehandling, går med til møter, rapportering, sekretærarbeid og lignende.

– Det er mange leger som opplever stor frustrasjon over hvordan det norske helsevesenet har utviklet seg. Vi håper vi kan vekke det norske folk og få de politiske partiene til å innse at tiden er overmoden for forandringer, sier Egil Hagen.

Fra hele landet

Foruten Egil Hagen ved Sørlandet sykehus har følgende leger signert kronikken som har tittelen "Ta faget tilbake!": Vegard Bruun Wyller (Oslo universitetssykehus), Sven Erik Gisvold (St. Olavs hospital), Rune Heggedal (Sjukehuset i Volda), Arnulf Heimdal (Kjelsås legesenter i Oslo), Kjetil Karlsen (Sørbyen legesenter i Tromsø), Jannicke Mellin-Olsen (Bærum sykehus), Jan Størmer (Universitetssykehuset Nord-Norge), Ivar Thomsen (Forus legesenter i Stavanger) og Torgeir Bruun Wyller (Oslo universitetssykehus).