LINDESNES: Søndag ettermiddag måtte Brannvesenet Sør først ut og slukke en mindre gressbrann ytterst på Lista. Ved 16-tiden fikk de melding om en krattbrann nord for Farsund sentrum. Så fikk de melding om en tredje på Lista.

24 personer i slukningsarbeid

— Nå er alt under kontroll, men det har vært en veldig hektisk helg. Vi har hatt ute alt av mannskap, det vil si i alt 24 personer, fire brannbiler og en tankvogn. Slike branner svekker beredskapen vår dersom det hadde skjedd en trafikkulykke, sier overbefal Inge Jakob Hansen i Brannvesenet Sør.

Mandag vil ledergruppen diskutere om det vil bli aktuelt med restriksjoner for å gjøre opp ild og svi av mark.

— Vi ønsker i utgangspunktet ikke strenge restriksjoner på denne tiden av året, men vi må se på hva vi kan gjøre. Denne helga har vinden vært et problem. Så lenge det er kuldegrader om natten, er det ikke stor fare, sier Hansen.

- Vær ekstra varsomme

Han henstiller til de som skal brenne de kommende dagene om å være ekstra varsomme. Enkelte av de mange brannene i helgen tok tid å slukke.

— Vi var nervøse en stund, fordi det brant i nærheten av en bolig. Men, nå må jeg legge på og fortsette slukkingen, sa vaktleder Jan Alf Danielsen i Brannvesenet Sør da vi snakket med ham klokka 15.10 søndag.

Da hadde han fått kontroll på en brann på Lista. Der var det full fyr to ganger søndag.

Travel helg

Overbefal Inge Jakob Hansen forteller om en travel helg som startet med to utrykninger til Kvinesdal lørdag. Senere på kvelden kom det melding om brann sør for Vigeland sentrum i Lindesnes.

— Jeg begynte på jobb 21.15 lørdag og var ikke hjemme før i 02-tiden. 300–400 mål ble svidd av, forteller Hansen.

I forrige uke ble en krattbrann slukket i et stort beiteområde på Lista.

Meldeplikt

Ifølge Brannvesenet Sør er gress- og krattbrannsesongen 2013 i gang.

- Hva er reglene for sviing, Hansen?

— Du skal melde fra og oppgi hvor du vil svi. Restriksjonene blir strengere utover våren. Fra 15. april er det forbudt å brenne nær skog og mark, sier Inge Jakob Hansen.