KRISTIANSAND: Distriktssjef i skadedyrkontrollbedriften Pelias, Tor Ole Dalen, bekrefter at det er mange rotter i området rundt Bellevue og Vesterbrua.

— Det har det vært siden september. Det er ikke mye mat som skal stå fremme før det blir flere rotter, sier Dalen.

Han sier naboer kan se en oppblomstring av rotter når det blir kaldere og gnagerne vil trekke inn i hus.

Observerte rotter

Her rydder Dimitra Michaela og moren Predica Filanda under Vesterveibroa onsdag. - Vi vil gjøre rent slik at det ikke skal lukte så vondt, sier de. Foto: Ina Stavrum

Da Fædrelandsvennen var på stedet onsdag formiddag, var det to rotter som svinset rundt i leiren.— Ser du to rotter, så er det helt sikkert mange flere der. Nå må kommunen få satt opp avfallshåndtering på stedet og få noen til å fjerne rottene, sier Dalen.

Dimitra Michaela og moren bor for tiden i rumenerleiren under broa.

— Vi vil gjøre rent slik at det ikke skal lukte så vondt, sier Dimitra Michaela.

Spise av matrester

— Det krydde av rotter alle veier, sier Arne Herigstad til Fædrelandsvennen.

Denne uka gikk han forbi rumenerleiren under Vesterbrua. Der så han ti til tolv rotter spise av matrester som sto ute. Ingen av beboerne var til stede.

— Fugler og rotter spiste av brødskiver som sto ute på bordene. Det virket ikke som om rottene var sky eller redde for mennesker.

- Få blir smittet

Kommuneoverlege i Kristiansand, Vegard Vige, har akkurat fått beskjed om rottene under Vesterbrua når Fædrelandsvennen ringer. Han vil ikke prioritere saken.

— Rotter får stor oppmerksomhet i befolkningen, men det er veldig få mennesker som blir syke. Unødvendig mange rotter er ikke ønskelig, og skal bekjempes, men de er ingen prioritert oppgave for helsevesenet, sier Vige som nå skal følge opp meldingen og finne årsaken til problemet.

Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør rotter en mindre helsefare i Norge enn ellers i verden, men det er registrert sykdommer som blir overført fra gnagere til mennesker.

- Ubehagelig

Arne Herigstad ler når han hører at Vige ikke prioriterer rottene.

— Jeg har sett mye rotter som guttunge, og da var det en kjensgjerning at de spredde smitte. Det er voldsomt vanskelig å bli kvitt rotter, og jeg er sikker på at det ikke er noen som er interessert i å ha dem i nærheten.

Han tenker også på helsen til rumenerne under broa.

— Det må være ubehagelig for dem når rottene svinser rundt og spiser av maten. Her bor det jo både barn og voksne.

- Færre rotter i år

Skadedyrbekjemper Torbjørn Lund i Anticimex mener at det kan bli vanskelig å bli kvitt rottene.

— Dersom du lar maten stå ute, kommer det flere til stedet. Tar du maten plutselig vekk, vil rottene bare forflytte seg til et annet sted.

Ifølge Pelias er kuren klar: Sett ut gift i nærheten der rottebestanden befinner seg.

Både ifølge Kristiansand kommune og Pelias skal det ikke være spesielt mange rotter i Kristiansand i år.

— Det er faktisk færre enn normalt, sier Tor Ole Dalen i Pelias.