MANDAL: – At 16— og 17-åringene fikk stemme ved lokalvalget, gjorde at partiene jobbet aktivt for å få flere yngre kandidater på listene. Gjennomsnittsalderen sank fra 53 til 45 år, forteller prosjektleder fra kommunens side, Trine Merete Vasby.

Sammen med Sigrun Vasby og Guro Wendelbo i Mandal Barne- og Ungdomsråd (BU) er valget nå evaluert. I stikkordsform er dette noen av konklusjonene:

• Partiene jobbet aktivt for å få flere yngre kandidater til å stå på sine lister

• Valgprogrammene var preget av økt fokus på saker av betydning for yngre velgere

• Bedre samarbeid mellom partiene og skolene, både ungdomsskolene og videregående

• Økt politisk engasjement blant barn og unge

• Valgoppslutningen blant førstegangsvelgere (16- og 17-åringer) var langt høyere enn normalt for førstegangsvelgere (18- og 19-åringer)

Totalt viste valget at 59 prosent av 16- og 17-åringene som stemte i Mandal, omtrent like mange som velgerne ellers. Av de som normalt er førstegangsstemmende, 18-åringene, var det bare 46 prosent som stemte.

Jobbet massivt

I forkant ble det jobbet massivt for å få flest mulig til valgurnene. Noe av det som skjedde var at 10.-klassingene besøkte ulike kommunale tjenester som brannvesenet for å se hva politikk er i praksis, barneombudet kom, det var valgtorg på skolene og alle førstegangsvelgerne gikk postkort fra ordføreren med oppfordring om å stemme.– Men vel så viktig var 22. juli-hendelsen. Den gjorde at mange fikk øynene opp for at vårt demokrati ikke er noen selvfølge, sier Sigrun Vasby (16).

De er alle enige om at en viktig grunn til at så mange stemte var et meget godt samarbeid mellom kommunen og skolene. Mange av valgarrangementene skjedde i skoletiden.

Likevel: Det var 41 prosent som ikke stemte.

– Jeg tror mye av årsaken er at det er vanskelig å finne forskjeller på partiene lokalt. Alle sier omtrent det samme om alle saker. Særlig for en ungdom er det forvirrende, sier Sigrun Vasby.

Uvisst med valg

Hvorvidt 16— og 17-åringene skal få stemme permanent er høyst uvisst, selv om land som blant annet Østerrike har innført dette. I så fall vil det skje fra lokalvalget 2015. Blir det regjeringsskifte neste høst er det i alle fall usikkert, for Høyre har vært svært negativ til ordningen.

Sigrun Vasby er skeptisk til å innføre stemmerett for så unge når det gjelder stortingsvalg.

– Jeg tenker at for mange blir riksvalg så fjernt at det er mye bedre å heller la dem stemme lokalt der sakene angår ungdommene mer, sier hun.