LILLESAND: Mandag var deler av Edvarda-komiteen og ordfører Arne Thomassen på befaring i Lillesand for å finne nytt sted til statuen, som i dag står lagret i gangen på rådhuset. Et hjørne av Emil KNutsens Plass kan være aktuelt.

— Her kan statuen stå, om en bare fjerner søppeldunken og gatelykta, mente ordføreren og de tre andre Edvarda-ildsjelene Brynjulv Rosenberg, Berit Eide Johnsen og Paul Flaa.

Ordførerens hage?

Et annet forslag fra komitemedlemmer er hagen til ordførerens hus i Strandgaten. Men det var ikke ordføreren særlig glad for.

— Da måtte jeg i så fall selge noe av hagen til Lillesand kommune, ellers ville jeg være inhabil, sa Arne Thomassen til Fædrelandsvennen under befaringen.

Skuffet

Under befaringen klarte hverken ordføreren eller de tre Edvarda-ildsjelene å legge skjul på sin skuffelse over at kulturminnevernseksjonen i Aust-Agder fylkeskommune nekter å la Edvarda stå foran Tollboden.

PRØVEPLASSERT: I pøsende regnvær ble Edvarda-stauen i november i fjor prøveplassert på brygga ved Tollboden. Ildsjeler og presse møtte opp. Nå må Edvarda-komiteen skrinlegge plasseringen. Foto: Helge Corneliussen

I november ble statuen fraktet fra lageret i Grimstad og prøveplassert på Tollboden. Bjørn Egil Hansen i Edvarda-komiteen var storfornøyd. Statuen ble prøveplassert med kranbil og nærmest på centimeteren. Men så enkelt var det altså ikke.Begrunnelsen til kulturminnevernseksjonen er at statuen vil kunne motvirke opplevelsen av kulturminnet Tollboden. Men kulturminnevernleder Thomas Hirsch kan tillate at statuen plasseres helt inntil tidligere Fjeldals pensjonat, selv om dette også er i det fredede området.

100.00 kroner å bruke

Men det er ikke ildsjelene bak innkjøpet av billedhugger Nina Sundbys Edvarda-statuen helt fornøyd med. Derfor har de nå startet jakten på et nytt sted.

— Vi har 100.000 kroner til opparbeidelse av stedet der bronseskulpturen Edvarda skal stå. Det bør holde for en plassering her på Emil Knudsens Plass, mente ordfører Arne Thomassen under befaringen.