LILLESAND: – Da er mistenkte i saken pågrepet i sentrum av Lillesand. Pågripelsen var udramatisk. Vedkommende kjøres til arresten Kristiansand, opplyser operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane på Twitter.

Da hadde den mistenkte raneren lekt katt og mus med politiet i fire timer. Og kjørt på kryss og tvers i Lillesand på en stjålet moped.

Politiet undersøker mopeden raneren har kjørt rundt på i bar overkropp. Foto: Torbjørn Witzøe

Lillesand Sparebank ble ranet i ettermiddag klokken 14.52. Politiet fikk raskt identifisert raneren. Ingen personer ble skadet. Politiet ønsker ikke å si noe om størrelsen på utbyttet eller hvordan ranet skjedde.

Ranet for 30.000–40.000 kroner

Fra informert hold får Fædrelandsvennen opplyst at utbyttet fra ranet var på mellom 30.000 og 40.000 kroner.

Fungerende banksjef Morten Arentz-Grastvedt sier til Agderposten at det er snakk om et «betydelig beløp».

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi driver nå etterforskning etter ranet, og da er det flere ting som gjenstår, sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane.

Klokken 20 i kveld - en time etter at den mistenkte ble pågrepet, gikk politiet inn i dette huset på Møglestu. Ransutbyttet på mellom 30.000 og 40.000 kroner skal ikke være funnet. Foto: 03811-tipser

Takker publikum for tips

– Det var lokalkunnskap, god etterretning og intens patruljeringen som gjorde at vi lyktes. Og ikke minst tips fra publikum. Vi har fått mange telefoner som har bidratt til at han ble tatt, og det er vi veldig glad for, sier Kleivane.

– Vi fikk melding om ranet cirka klokken 14.50. Da vi kom til stedet var han forsvunnet. Vi igangsatte søk. Forskjellige ting gjorde at vi raskt fikk vite hvem han var, sier Kleivane.

Var nær pågripelse

– Vi ble så oppmerksom på at det var stjålet en moped fra sentrum like etter ranet. Vi var da ganske nær en pågripelse, men fikk ikke tatt ham, sier Kleivane.

– Ut over kvelden fortsatte politiet vår etterretning, patruljering, satte opp kontrollposter og fikk vitneobservasjoner. Vi fikk da kontroll på mopeden og tips om at han var i nærheten, slik at vi kunne pågripe ham, forteller Kleivane.

Politiets innsatsleder Tom Einar Gausdal sier pågripelsen skjedde uten dramatikk. Foto: Torbjørn Witzøe

– Han ble pågrepet utendørs i havneområdet i sentrum. Pågripelsen var udramatisk. Han var ikke i besittelse av våpen. Uklart om han hadde våpen i banken, sier innsatsleder Tom Einar Gausdal.

Mannen ble pågrepet sammen med en annen person, som nå undersøkes av politiet.

Siktet for simpelt ran

Jourhavende politiadvokat i Agder politidistrikt, Anne Grethe Isaksen, opplyser at bare den ene av de to som ble pågrepet er siktet. Den andre er ifølge Isaksen å regne som et vitne.

– Han som ble tatt er foreløpig siktet for simpelt ran. I det begrepet ligger det at det ikke er benyttet et skarpt våpen, sier Anne Grethe Isaksen.

Hun ville torsdag kveld ikke kommentere om det ble benyttet våpen eller våpenlignende gjenstand under ranet.

Klokka 22.00 var siktede ennå ikke blitt avhørt, og hadde heller ikke fått oppnevnt noen forsvarer.

To personer ble pågrepet av politiet. Den ene identifisert som raneren. Den andre var en person han var sammen med da han ble pågrepet. Foto: 03811-tipser

– Pågripelsen skjedde etter mange tips fra publikum. Han har kjørt på kryss på tvers i Lillesand på en moped. Tipset gikk ut på at han kjørte i bar overkropp, bekrefter Gausdal.

Store styrker

Store politistyrker har drevet klappjakt på mannen etter at banken ble ranet like før klokken 15 i ettermiddag. Kriminaltekniker jobber i ettermiddag på åstedet

100 meter fra banken som ble ranet, slo bevæpnet politi inn døra i et leilighetsbygg i Nygårdsgata. Uten resultat.

Her slår politiet seg inn gjennom en dør med slegge i Lillesand sentrum på jakt etter en navngitt bankraner. Foto: 03811-tipser

Så fikk politiet tips om at raneren hadde kastet genseren, og kjørte rundt på moped i bar overkropp.

Her finner politiet genseren som skal ha blitt brukt under ranet, på en gangsti bak rådhuset i Lillesand. Genseren skal ha hvit skrift med bokstavene MRNLPL 1988 på ryggen, i tillegg til Nordic Winter med rød skrift. Foto: 03811-tipser

Store politistyrker kjørte mellom sentrum, Tingsaker og Møglestu. Politiet tok oppstilling ved flere strategiske steder i byen. Det ble også søkt med hund rundt forskjellige privatboliger.

Klokken 18 reorganiserer politiet innsatsen etter en samling på Møglestu. Minst åtte politibiler og 14 tjenestemenn er på stedet Foto: Ernest Boswarva

Kjører toppløs på moped

Like før klokken 17 spurte sivile politifolk Camilla Berg Larsen i Kvenndalen ved Møglestu om hun hadde sett raneren kjøre moped eller scooter i bar overkropp i området.

Hos Camilla Berg Larsen spurte politiet om raneren hadde kjørt forbi på moped eller scooter i bar overkropp. Foto: Torbjørn Witzøe

– Jeg hadde ikke sett noen. Men så dukket det opp en mann i bar overkropp i en BMW. Bevæpnet politi kom tilbake til stedet like etterpå, og fikk kontakt med mannen.

– Men han hadde visst ikke noe med saken å gjøre, forteller Camilla Larsen.

Politiet fortsatte deretter jakten i Kirkekleiva. Senere på Tingsaker, Og til slutt i sentrum der mannen ble pågrepet.

Et vitne forteller til Fædrelandsvennen at det som skal være ranerens genser er funnet. Foto: 03811-tipser
Her er tungt bevæpnet politi i aksjon i Nygårdsgata i Lillesand sentrum. Foto: 03811-tipser
Her er tungt bevæpnet politi i aksjon i Nygårdsgata i Lillesand sentrum. Foto: 03811-tipser
Denne lappen henger på døra til banken torsdag ettermiddag. Foto: 03811-tipser

Har du bilder, video eller tips? Kontakt oss på tips@fvn.no eller 03811!

Saken oppdateres.

Banken fotografert en halvtime etter ranet. Foto: 03811-tipser
Bevæpnet politi jakter gjerningsmannen. Foto: 03811-tipser
Politiets innsatsleder har tatt oppstilling utenfor Hotell Norge i Lillesand. Foto: 03811-tipser