En kjørekabel falt ned på Sørlandsbanen torsdag. En kjørekabel falt ned på Sørlandsbanen torsdag. Foto: Kjartan Bjelland

Sørlandsbanen åpen for trafikk

Problemer med en kjøreledning gjorde at all togtrafikk mellom Kristiansand og Arendal var innstilt torsdag.

KRISTIANSAND: Klokka 02.06, natt til fredag opplyste Bane Nor at Sørlandsbanen er tilbake i normal drift. Det er ikke meldt om forsinkelser i morgentimene.

– Alt er i orden nå. På grunn av regler og rutiner som vi har, kjøres det med redusert hastighet ved deler av strekningen, men det er ikke meldt om forsinkelser, sier pressevakt Dag Svinsås klokka 06.19 fredag.

Skaden på kjøreledningen skjedde ved Herefoss, og 11.55-toget fra Kristiansand til Oslo ble stående.

– Rundt en kilometer med kjøreledning ligger og slenger, opplyste Dag Brekkan, markeds- og kommunikasjonssjef i NSB, til Fædrelandsvennen.

Buss for tog og lokaltog

– Togene som kommer fra Stavanger til Kristiansand stopper der, og passasjerene blir fraktet i buss til Arendal. Der kjører de lokaltog til Nelaug, hvor de igjen bytter til regiontoget mot Oslo. For trafikken vestover gjelder det samme i motsatt rekkefølge. 500–1000 passasjerer vil bli rammet av dette, sa Brekkan.

Årsaken til at kjøreledningen falt ned var at den ble truffet av strømavtagerne på et lokomotiv.

– Strømavtagerne på lokomotivet rev ned kjøreledningen, og hvorfor det skjedde har vi ikke noe svar på nå. Toget kom seg inn til Herefoss stasjon, hvor passasjerene ble fraktet videre i buss, fortalte Brekkan.

Én time forsinket

16.15 toget fra Kristiansand mot Stavanger ble rundt én time forsinket, på grunn av ventetid på bussen med passasjerer fra Arendal.

Foreløpig er prognosen at Sørlandsbanen vil åpne igjen rundt klokka 24.00. Feilen ble meldt inn klokka 12.35.

– Jeg regner med at Jernbaneverket er på stedet nå. Vi oppfordrer reisende å følge med på NSB sine nettsider for informasjon.