Daniel Bakken og ordfører Torhild Bransdal drøfter i en pause. Begge brukte sterke ord mot opposisjonen fordi de finansierer sin satsing på blant annet Idrettsplassen med økt avkastning fra aksjer og fond. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Dette er en milepæl. Endelig kommer kirken. Nå kan vi starte planleggingen, sier en glad Gudmund Sagen.

Han har ledet arbeidsgruppa som har sett på ny kirke i Vennesla menighet og er en av pådriverne for utbyggingen.

Ikke fullt så glad er Per-Erik Malterudbakken i Vindbjarts friidrettsgruppe.

— Vi har nesten 200 på trening. Vennesla må få et moderne friidrettsanlegg fort. Flertallet bevilger 250.000 til ny reguleringsplan neste år. Får vi til regulering neste år sånn at politikerne kan bevilge til bygging i 2017, er jeg knallfornøyd. Blir det ikke så fort, er jeg kjempemisfornøyd, sier han.

Her kan du lese rådmannens forslag.

Oversikt over alle investeringer

Frekkhet

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) og varaordfører Berit Kittelsen (Ap) brukte mye tid på å kritisere opposisjonspartiene (Høyre, Frp, V og Partiet De Kristne (PDK)) i budsjettmøtet i plan- og økonomi tirsdag.

Daniel Bakken og ordfører Torhild Bransdal drøfter i en pause. Begge brukte sterke ord mot opposisjonen fordi de finansierer sin satsing på blant annet Idrettsplassen med økt avkastning fra aksjer og fond. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Ordføreren mente opposisjonspartiene, som bevilger penger til både ny idrettsplass og ny kirke, har frekkhetens nådegave.— Dere sier dere leverer til velgerne. Det gjør dere aldeles ikke. Frp lovet null i eiendomskatt, men dere bruker hver krone, sa ordføreren.

Kittelsen brukte også flere innlegg på å kritisere opposisjonen for å være mot eiendomsskatt, men for å bruke pengene. Hun og KrFs Daniel Bakken kritiserte også opposisjonen for å finansiere sine ting med økt avkastning på kommunale fond og aksjer.

Forundret

Høyres Jens Røed svarte:

— Jeg er ny her, men det undrer meg at enkelte bruker så mye tid på å snakke om andres budsjetter, i stedet for å presentere sine egne forslag.

Han sa også at han var glad for at de fleste partiene var enige i retningen i kommunen, selv om man var uenige om fremdrift.

Det førte til at ordføreren tok ordet og roste opposisjon og posisjon for å ville mye av det samme, og hun sa at det er bra for Vennesla med så samstemte politikere.

Senterpartiets Eivind Drivenes var også opptatt av at partiene er enige om de viktigste tingene.

Detaljene:

Her er flere detaljer fra budsjettavklaringen tirsdag:

Ny kirke:

Alle partier vil bygge. Opposisjonen bevilger 25,4 millioner til bygging de neste fire årene, med planlegging fra neste år. Flertallet vil også i gang fort, men bevilger samlet 20 millioner.

Idrettsplassen:

Alle partier vil planlegge. Opposisjonen legger inn 22 millioner til bygging neste fire år, flertallet vil bygge kirke først, så bevilge til Idrettsplassen.

Hunsfos skole:

Opposisjonen vil oppruste for fire millioner kroner over to år, flertallet vil først ha en helhetlig gjennomgang, herunder om det skal bygges ny skole.

Turstier og løyper:

Flertallet vedtar en million kroner til grusing og opprustning. Opposisjonen ville ha en halv prosjektlederstilling og sette sosialklienter og folk som skal ha arbeidstrening i sving med å oppjustere løypenettet.

Kultur:

Flertallet vil redusere egenbetalingen for barn i kulturskolen med 100.000 kroner. Det betyr at semesterprisen kan settes ned med 100 kroner, eller rundt sju prosent.

De bevilger også 100.000 kroner ekstra til kulturuka.

— Den bevilgningen betyr nesten alt, sier kulturrådgiver Tove Linda Høgstøl, som ikke vet hvordan hun skulle fortsatt med kulturuka uten ekstra midler.

Kutter voksenopplæring

Flertallet fra KrF, Ap og Sp trekker tilbake de vel 12 millionene som rådmannen i Vennesla ville bruke på ombygging/utbygging av senter for voksenopplæring. Dette bygget ved siden av Kulturhuset har sprengt kapasitet i dag.

Flertallet mener leiemarkedet er bra og at det må vurderes billigere løsninger. De bestemte tirsdag at kommunen heller skal bruke 250.000 kroner på å utrede ulike alternativer, herunder å leie lokaler.

  • Jeg er ny her, men det undrer meg at enkelte bruker så mye tid på å snakke om andres budsjetter, i stedet for å presentere sine egne forslag.