KRISTIANSAND: Selv om fotoboksene har stått plassert i bunnen av tunnelen siden i sommer, har tydeligvis ikke bilister latt seg skremme av den grunn. Fra torsdag til søndag kveld sist helg ble hundre bilførere knipset av de to fotoboksene, viser tall fra Statens vegvesen.

— Femti bilister hver vei ble knipset. I tillegg tar ikke fotoboksene bilder kontinuerlig, noe som gjør at ikke alle som kjører for fort blir tatt, sier avdelingsingeniør i Statens vegvesen, Arnfinn Ekeberg, til fvn.no.

Flere mister lappen

Han vil ikke ut med hvilke hastigheter fartssynderne har hatt i 70-sonen, av frykt for konkurranse mellom unge bilførere. Men etter det fvn.no kjenner til, var det flere som holdt seg godt over grensen for førerkortbeslaget på 106 kilometer i timen.

— De som er blitt tatt vil få brev i posten, opplyser Ekeberg.

Sjef for Utrykningspolitiet (UP) i Rogaland og Agder, Steven Hasseldal, var ikke kjent med resultatene da fvn.no snakket med ham onsdag. Han reagerer kraftig på det han betegner som meget høye tall.

— Dette høres veldig mye ut. Men det er en grunn til at boksene er kommet opp. Vi har sett behovet. Det er klare kriterier ut fra trafikksikkerhet som ligger til grunn for å sette dem opp, sier han til fvn.no.

Digitale

Tekniske problemer gjorde at fotoboksene ikke ble tatt i bruk da de ble satt opp i sommer. Bilister som har kjørt til og fra Flekkerøy er dermed ikke blitt kontrollert før nå.

— Vi brukte først en ADSL-linje, men fikk problemer med kapasiteten. Vi har tatt noen prøvebilder, men fikk ikke tatt boksene skikkelig i bruk før sist torsdag, sier Ekeberg.

Fotoboksene er digitale, noe som betyr at bildene sendes fortløpende inn til Statens vegvesen. Dermed trenger man ikke bytte film i boksene, noe som igjen gjør at flere bilister tas.

— Jeg håper at Flekkerøy-folket skjønner at vi ikke gjør dette for å få inn mest mulig penger, men for å få ned farten i bunnen av bakken, sier Ekeberg.

I fjor sommer omkom en 20 år gammel kvinne i en motorsykkelulykke i tunnelen. Siden den gang er det blitt brukt nærmere 60 millioner kroner på utbedring, deriblant lys, vifter, tv-overvåkning og nye fotobokser.

— Vi vil ikke ha flere ulykker. Vi vil unngå at folk blir kvestet, sier Ekeberg.