KRISTIANSAND: Mandag formiddag oppdaget mannen, som ønsker å være anonym, en stor huggorm midt på tunet utenfor huset på Aukland i Kristiansand. Familiens katt, Portus, stod nysgjerrig og tittet på ormen. Huggormen var da i " huggstilling" — med hodet opp og kroppen i en krøll.

— Katten, den tosken, visste ikke hvor farlig det var. Så jeg drepte den med en spade, sier mannen, som forteller at han ikke har sett så mange huggorm ved huset.

Fredet

Han ønsker å være anonym fordi huggorm er fredet.

— Jeg kan vel bli tatt for miljøkriminalitet og bli bøtlagt. Jeg skulle vel egentlig ha ringt Viltnemnda for å få dem til å hente eller avlive den, men så langt tenkte jeg ikke. Jeg tenkte på katten, og drepte i nødverge, sier den eldre mannen og humrer.

— Og jeg ville jo ikke ha et sånn et beist på tunet, legger han til.

Sensasjon

Det var ikke før etterpå, da mannen fant frem tommestokken, at han virkelig oppdaget hvor stor slangen var. Ganske nøyaktig én meter og ti centimeter målte ormen fra "halespiss" til hode.

— Dette er jo en sensasjon, sier mannen.

Foreløpig ligger ormen til forvaring i familiens fryseboks. Agder Naturmuseum og Botaniske Hage har sagt seg villig til å ta i mot slangen - når de rette personene kommer tilbake fra ferie om fjorten dagers tid.

Buorm?

Zoolog Roar Solheim ved Agder Naturmuseum og Botaniske Hage stiller seg tvilende til om det virkelig er en huggorm mannen har funnet.

— For meg høres det ut som en buorm. Jeg vil gjerne se den før jeg uttaler meg. Men dersom det er en huggorm er det utvilsomt norgesrekord, sier Solheim.

En gjennomsnittelig norsk huggorm er omlag 65 cm lang, ifølge Norsk Folkehelseinstitutt.

— Lengden overstiger sjelden 65 cm, men enkeltdyr kan i Norge komme opp i 86 cm. Buormen kan komme opp i over 100 cm, skriver folkehelseinstituttet på sine nettsider.