— Ut i fra det som er analysert ser det ut som fettklumpene funnet i vannflaten stammer fra Fiskå mølle, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon, som understreker at dette kun er i følge en foreløpig rapport.

Etter tips fra publikum oppsøkte politiet Fiskå mølle der det fløt med forurenset masse under brygga. Politiets etterforsker fant et rør som stakk ut under kaia. Fettklumpene, som lenge ble beskrevet som ren avføring, kan stamme fra dette røret.

Avviser beskyldningene

-Dette er ikke info som jeg har, svarer daglig leder ved Fiskå Mølle Leif Kåre Gjerde, når Fædrelandsvennen konfronterer ham med at politiet mener de er synderen.

-Vi stiller oss uforstående til dette, sier Gjerde som bekrefter at de har fett på tankene, uten at han ønsker å utdype hva slags fett det er snakk om.

Massen som har forurenset strender og svaberg i hele kommunen kan være fett til produksjon av dyrefor.

Varsler erstatningskrav

Havnedirektør i Kristiansand, Thomas Granfeldt jr. er svært lettet over at saken nå ser ut til å gå mot oppklaring.

— Vi forbereder et erstatningskrav mot forurenser for å få dekket kostnadene. Vi snakker fort om flere hundre tusen kroner, sier Granfeldt som har hatt store utgifter i forbindelse med opprydningen av forurensningen.

-Vi ønsker å fremstå som sommerbyen Kristiansand med det rene badevannet, derfor har vi satt inn mye ressurser på å få ryddet opp i skjærgården. Vi har plukket opp mellom ti- og femten tusen liter av dette stoffet, det har kostet, sier Granfeldt, som i to uker har hatt fire opprydningslag i arbeid for å få bukt med problemet.

Felleskjøpet renvansket

Både cruisebåter, Elkem og Felleskjøpet har vært inne i bildet som mulige kilder til forurensningen. Hos Felleskjøpet ble det funnet en fettaktig masse som minnet om det som ble funnet i sjøen. Politiet tok prøver også her.

–Prøvene tatt av massen i havet har ikke vist noe sammenfall med prøver tatt på Felleskjøpet, sier Geir Hansen.