Den opptil seks cm store maneten gjorde stor skade da den ble introdusert i Svartehavet og er blitt kalt ”monstermaneten”, fordi en antar at masseforekomster av maneten har rammet kommersielt fiske. Ribbemaneten spiser fiskeegg og larver, og konkurrerer i tillegg med fiskelarvene om maten, skriver Norsk institutt for vannforskning på sine hjemmesider.

Instituttet skriver videre:

NIVA observerte store mengder av den amerikanske ribbemaneten Mnemiopsis leidyi utenfor Sørlandskysten 20. og 21. august.

— Det er liten grunn til å tro at den vil kunne gjøre like stor skade i våre farvann som i Svartehavet, sier forsker Frithjof Moy. NIVA følger nøye med på utviklingen langs Sørlandskysten.

I forbindelse med sukkertarerundersøkelser 20.-21. august observerte forskere fra NIVA store mengder av den introduserte ribbemaneten Mnemiopsis leidyi i overflatevannet på strekningen utenfor Kragerø til Grimstad. Den nye arten ble funnet sammen med vår hjemmehørende art Bolinopsis infundibulum.

Forskerne observerte nylig store mengder av ribbemaneten drivende med strømmen i Kattegat under et dykketokt sammen med Danmarks Miljøundersøgelser. Maneten er også tidligere funnet i Østersjøen og langs vestkysten av Sverige, men dette er altså første gangen på Sørlandet.

— Men det er ikke grunn til å tro at den vil gjøre like stor skade i våre farvann, da vi naturlig har stor forekomst av konkurrerende ribbemaneter i vannet, sier Frithjof Moy. I tillegg er ikke temperatur- og saltkonsentrasjonen ideelle for denne maneten i våre farvann.

Dette er påstander som tidligere er blitt møtt med skepsis fra flere hold:

— Funnet av kammaneten nær Østfold-kysten er vårt verste mareritt. Dette er en større trussel mye større trussel mot fiskebestanden enn overfiske, klimaendringer og forurensning til sammen, sa Skrede Anne-Beth Skrede, skipsfartsrådgiver i World Wide Fund for Nature (WWF) til NRK Østlandet da maneten først ble sett langs kysten der.

Les mer om maneten her