LINDESNES: — Det blir sånn når grunneiere forstår at de kan tjene penger på naturen, kommenterer laksefisker Tommy Svendsen (33) fra Kristiansand.

Han har betalt 1000 kroner for et døgn i Melhusfossen, selve perlen i laksefisket i Audna.

— I fjor betalte jeg 600 kroner og synes prisstigningen var vel tøff. Når de i tillegg har doblet antall soner og prisen har steget enda mer andre steder i elva, har dette nådd en smertegrense for min del, fortsetter han.

- Ødelegger

Den ivrige fiskeren tror utviklingen vil ødelegge for elva.

— Jeg tviler på at det har positiv innvirkning på fisketuristene. Dessuten tror jeg det er ødeleggende for rekrutteringen av fiskere. Man ser jo aldri noen unge med fiskestang i neven lenger. Dersom en stiv pris er det første de møter når de lokkes med på tur, vil de aldri få opp interessen, mener han.

Det er Audna Fiskerettseierforening som i ny driftsplan har vedtatt forandringene i pris og soneinndeling. Den nye planen gjelder fra 2007 til 2011. — Prisene i Audna har stått stille i mange år. I tillegg har besøkende kunnet fiske på uhensiktsmessige lange strekninger. Derfor var det en samstemt forening som gikk inn for endringene i ny driftsplan, forklarer leder Svein Lysestøl.

Skal forbedres

I fjor var Audna delt inn i sju soner. I ny driftsplan er elva delt i hele 14 soner og delsoner. Det betyr at man må betale flere og dyrere fiskekort om man vil fiske på samme strekning som i fjor.

Lysestøl påpeker at svært lite av pengene fra kortsalget havner i lommene på grunneiere.

— Midlene skal i all hovedsak gå med til å forbedre tilretteleggingen langs elva. Der ligger vi langt bak for eksempel Mandalselva. I tillegg er vi en av de første elvene som selger fiskekort via internett, noe det også koster å drifte. Likevel er vi fremdeles helt i bunnivået hva pris angår, påstår Lysestøl.

— I tillegg til at vi har delt elva i flere soner, har vi også innført stangbegrensninger i enkelte kulper. Det har utelukkende blitt positivt mottatt, og sørger for et bedre fiske for de som har sikret seg kort her, mener han.

Lysestøl legger til at foreningen vil evaluere det første året med ny driftsplan, og ta hensyn til de innspillene som kommer.

Den danske sportsfiskeren Jacob Linderoth har reist med kamerater til Audna de siste ti år.

— Etter å ha opplevd ny soneinndeling og priser i starten av laksefisket, vurderer vi å reise til andre elver. Det virker som fiskeriene har fått lov til å trekke helt vilkårlige grenser for sine soner. Omtrent som koloniene i Afrika. Dette kan ikke være til gode for allmennheten, raser han på telefon fra Danmark.