OSLO: — Samarbeidet mellom H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit og Halvdan W. Freiholt i Font Forlag har vært preget av åpenhet og tillit. Det har likevel etter hvert vist seg at partene ikke har helt sammenfallende syn på hvordan en slik bok bør utformes, og da de ikke har klart å komme til full enighet om bokens innhold og komposisjon, har partene bestemt seg å avslutte arbeidet med boken, skriver Knut Ola Ulvestad i Font Forlag i en pressemelding fredag.

Ingen av partene ønsker å gi uttypende kommentarer i saken, men Kronprinsessen og Halvdan W. Freiholt har i dag gitt en intervju til NTB.

Les artikkelen her:

Forfatteren og Font forlag, som skulle utgi boka, får dekket de utgiftene de har hatt i forbindelse med prosjektet, men ingen av dem får dekket bortfall av eventuell fremtidig inntekt av boka.

– Det går i null både for forlag og forfatter, sier Freihow.

Det var Slottet som i sin tid kontaktet Freihow og ba ham om å skrive boka. Bakgrunnen var blant annet at kronprinsessen hadde lest hans bok «Kjære Gabriel» som hadde gjort inntrykk på henne.

– Vi har hatt et veldig godt og profesjonelt samarbeide, men ettersom prosjektet har gått framover, har vi funnet ut at vi er uenige om noen ting når det gjelder innhold og komposisjon, sier kronprinsesse Mette-Marit til NTB.

– Og vi er enige om å være uenige, legger forfatteren Halfdan Freihow smilende til.

Spesiell sjanger Freihow forklarer uenigheten generelt med at en autorisert bok er en litt spesiell sjanger.

– Det kan være komplisert fordi det ligger innebygget en motsetning mellom forfatterens interesser og den biografertes interesser.

Han verken kan eller vil peke på en setning, et avsnitt eller noe enkelt tema som har ført til uenigheten, men sier at det er en vurdering av manuskriptet som helhet som ligger bak avgjørelsen. Utover det vil han ikke gå inn på momenter fra en bok som ikke fins.

Men han forsikrer at årsaken til bruddet ikke er at han har funnet ufordelaktige ting om kronprinsessens fortid som hun ikke ønsket å ta med i boka eller at hun utelukkende ønsket å fremheve sine positive sider.

– Jeg gikk ikke inn i prosjektet med det mål å grave etter gamle uhumskheter. Min hovedintensjon var å lage et leseverdig portrett av Norges fremtidige dronning, sier Freihow til NTB.

Ønsket et bredere bilde Bakgrunnen for samarbeidet var ønsket om å tegne et litt bredere bilde av kronprinsessen.

– Jeg ønsket å gå i dybden når det gjaldt noen bestemte temaer, og jeg ville gjerne snakke helhetlig om hva som opptar meg, på en måte jeg ikke får anledning til i en vanlig intervjusituasjon, sier kronprinsessen.

Å skrive en biografi om et så ungt menneske som kronprinsesse Mette-Marit er ikke vanlig. Men Freihow hadde ingen betenkeligheter med akkurat det.

– Da jeg ble spurt, syntes jeg det var riktig fordi det er naturlig å gi en presentasjon av det mennesket som skal bli landets dronning, og da blir aldershensyn uvesentlig. I tillegg syntes jeg som forfatter at det rent faglig var en spennende historie å fortelle, og en utfordrende oppgave å gå løs på, sier forfatteren.

Angrer ikke Kronprinsessen forteller at hun på et tidlig tidspunkt fikk et utkast til manus fra forfatteren.

– Deretter samarbeidet vi om teksten, og det er først nå i sluttfasen vi har blitt enige om å avslutte prosjektet, sier hun.

Ifølge henne var det ingen ytre omstendigheter som førte til bruddet, men en vanskelig graviditet og farens sykdom var blant årsakene til at boka tidligere ble utsatt flere ganger.

Verken hun eller Freihow vil si direkte at de angrer på at de gikk inn i prosjektet, men de er enige om at det er en litt «sursøt følelse» og at bruddet føles «litt trist».

– Jeg har tross alt brukt to år av mitt liv på dette, og jeg synes det er beklagelig at vi ikke kom i mål. Likevel kjennes det riktig å avvikle, ikke minst fordi det etter hvert utviklet seg ulike forventninger til hvor vi skulle ende, sier Freihow.

På spørsmål om det likevel kan bli en autorisert biografi i fremtiden, eventuelt av en annen forfatter, svarer kronprinsessen:

– Det er det ingen konkrete planer om nå, og hva som vil skje i fremtiden, er det for tidlig å si noe om.