FLEKKEFJORD: De to brødrene startet roturen i båten « Ole» ved Skarsvågen i Nord-Norge 1. juli. Begge er fra Bergen, men Svein Egil bor i Flekkefjord der han arbeider som lektor ved Flekkefjord videregående skole. Fredag klokken 15.30 kom de i mål i Lindesnes. Men noen timer tidligere holdt det på å gå galt.

— I dag var det ganske dramatisk, konstaterer Svein Egil Solvang overfor fvn.no.

Og fortsetter:

— Vi startet å ro klokken 4 (natt til fredag) fra Hidra. Men mellom Hidra og Lista fyr måtte vi snu, og rodde inn til Sigersvoll. En halvtime senere var det stiv kuling med storm i kastene ved Lista fyr. Hvis ikke vi hadde snudd, hadde vi sannsynligvis vært en helt annen plass nå.

- Var på hårnåla - Det var en skjebnesvanger avgjørelse. Enten hadde vi drevet til havs, eller så måtte vi ha bedt om assistanse fra helikopter eller redningsskøyte. Vi hadde ingenting å gjøre utpå der. Det var på hårnåla at vi kom inn, sier Svein Egil.

Etter en stund roet imidlertid vinden seg, og de to friskusene kunne fortsette den siste etappen mot Lindesnes fyr der de ble tatt imot av fyrvokteren. I etterkant fikk brødrene vite at i løpet av fem minutter omkring klokken 07 fredag morgen gikk vinden fra laber bris til stiv kuling med storm i kastene.

Men det endte altså godt. Da fvn.no snakket med Svein Egil Solvang fredag kveld, var han endelig gjenforent med sin kone og tre små barn i Flekkefjord etter nesten to måneder på sjøen.

— Det var godt å se de. De har taklet det forbausende bra, men det har nok vært et slit når en omsorgsperson i hjemmet er borte, sier Svein Egil.

FLAGGET TIL TOPPS: Da brødrene var innom Flekkefjord, ble de møtt av mange venner og kollegaer. FOTO: Privat — Vi kranglet aldri Drømmen om å ro Norge på langs har Kjell Tore hatt siden han var ung. For ti år siden startet brødrene så smått planleggingen, og i år ble det altså realitet. Hver dag har brødrene rodd samtidig i etapper på ti-tolv timer. Noen få etapper har de brukt seilet på «Ole». Overnattingene har skjedd i en medbrag lavvo, under åpen himmel, i naust og hos tilfeldige privatpersoner.

— Hver morgen har vi ikke visst hva kvelden ville bringe, sier Svein Egil.

På tross av at de to brødrene har tilbragt to måneder " oppå" hverandre, bedyrer Svein Egil at de to ikke har kranglet.

— Vi har sett og opplevd veldig mye, men den største opplevelsen er kameratskapet mellom oss brødre. Vi kranglet aldri - vi har bare hatt noen konstruktive diskusjoner, sier Svein Egil.

Brødrene Solvang kan nå skrive seg inn i historiebøkene som to av få som har rodd strekningen Norge på langs. Svein Egil vet kun om én som har gjort det samme - flekkefjæringen Erik Eidsvik, som tok turen i 2002. Han besøkte de på Jæren under turen.

ROBAKGRUNN FOR BRØDRENE SOLVANG:

Kjell Tore har vært landslagssjef i padling på starten av 2000-tallet, og kan blant annet ta noe av æren for Knut Holmann og sørlending Eirik Verås Larsens OL-gull.

Svein Egil har vært landslagssjef for maratonpadling i to år, og har selv vært landslagsutøver på slutten av 1980- og 1990-tallet. Han har vært flere års nordisk mester og har blant annet en åttendeplass i toerkajakk på 1000 meter i Seoul-OL i 1988 på merittlisten.

Flere bilder, blogg og alt om ferden kan du lese på Solvang-brødrenes hjemmeside.

ENDELIG FREMME: Svein Egil (t.v.) og Kjell Tore ankom Lindesnes klokken 15.30 fredag 31. august. FOTO: Privat