Etter fire måneder med bevisføring, over 200 vitner, rapporter, prosdyrer og forklaringer er Nokas-saken nå ved veis ende. Etter jul har aktoratet og forsvarerne holdt sine prosedyrer for retten. Den prosessen er nå inne i siste fase der de to partene får komme med korte replikker og innlegg.

Strenge straffer

Når retten heves i ettermiddag skal siste ord være sagt, og dommerpanelet skal da trekke seg tilbake før dom avsies trolig en gang i februar. Det store spørsmålet for flere av de tiltalte er — ved siden av skyldspørsmålet - forvaringspåstanden. Aktor har lagt ned påstand om forvaring for fem av de tiltalte, David Toska, Ridvan Halimi, Metkel Betew, Thomas Thendrup og Kjell A. Schumann. Forvaringspåstanden sammen med det aktoratets generelle straffenivå, har fått hard medfart av forsvarerne. Straffer på mellom 16 og 21 år for delaktighet i Nokas-ranet er alt for strengt og rimer dårlig med norsk rettspraksis, mener et samstemt forsvarerkorps. I sin prosedyre la advokat John Christian Elden frem en rekke dommer for grove ran med døden til følge. Den strengeste straffen var på ni år.

— Og så skal Havnå dømmes til 18 år for å ha stått vakt i Sørmarka, sa Elden da.

Aktoratet har på sin side lagt vekt på at dette ranet er av en svært spesiell karakter, der en politimann ble skutt og drept.

— Hvis ikke dette ranet faller inn under rammene for 21 år, hvilket ran gjør det da?, påpekte aktor Arild Dommersnes i sin prosedyre.

Fortsatt hemmelighold

Det ennå usikkert når dom i saken faller. Påtalemakten og forsvarerne krangler fortsatt om rett til innsyn i det såkalte KK-materialet. (politiets kommunikasjonskontroll red. anm.) For hver rettsinstans har påtalemakten måttet frigi mer og mer av materialet, og konflikten som nå pågår dreier seg om ni kjennelser. Påtalemakten vil ikke utlevere dette materialet i frykt for at de da vil sette personers liv i fare. Denne saken var oppe i Stavanger tingsrett i går. Påtalemakten fikk medhold, en dom forsvarerkorpset trolig kommer til å anke til lagmannsretten.

Saken som har nådd opp i Høyesterett, er berammet for muntlig forhandling onsdag 25. januar. Før avgjørelsen derfra er klar, kan ikke Nokas-saken tas opp til doms uten risiko for at det er saksbehandlingsfeil og opphevelsesgrunn. Det er derfor godt mulig at de tretten på tiltalebenken må vente en god måned før de får svar på tiltale.