Aktoratet holder fast på sin teori om at arendalitten Erling Havnå var sleggemannen både under ranet mot Nokas 05. april i fjor og mot Postens brevsenter i Oslo et halvt år tidligere.

Ved Nokas-ranet bygger aktoratet sin konklusjon blant annet på at det er funnet glasstøv på en finlandshette med DNA fra Havnå.

— Dette knytter Havnå direkte til ranshandlingen, og vi mener det var han som svingte slegga, sa Carlsen under aktoratets prosedyre som fortsetter i Stavanger tingrett i dag.

Flere punkter svekker Havnå

Havnå hevder selv at han stod vakt ved fluktbilene i Sørmarka, uvitende om hva som skulle skje nede i Stavanger sentrum.

— Hvordan kunne man sikre seg mot at han står i Sørmarka, blir oppmerksom på hva som har skjedd, blir redd, og så kontakter politiet?, sa aktor Arild Dommersnes i går om de tiltaltes forklaringer om at de ikke visste hva de gikk til.

I følge Carlsen er det flere punkter ved Havnås forklaring som svekker hans troverdighet. Først kunne ikke Havnå beskrive de to ransbilene med merke.

— Det er lite sannsynlig at han ikke har lagt merke til bilmerkene dersom han har stått vakt ved bilene i over to og en halv time, sa Carlsen.

Havnå hevdet også at han ikke hadde telefon i Sørmarka, noe som er motbevist av telefonutskrifter fra de seks ranstelefonene. Her går det frem at det er ringt flere ganger til en mobiltelefon i Sørmarka.

Trekker pralleller

Havnå er den eneste av de 13 på tiltalebenken som også er tiltalt for ranet på Postens brevsenter i Oslo.

— Det er fult ut mulig å trekke paralleller til det Havnå er tiltalt for under ranet i Stavanger. Der er det ført bevis for at han er sleggemannen, det er derfor godt mulig at han også er sleggemannen under ranet på Postens brevsenter. Det vi likevel finner er at Havnå helt klart har hatt en sentral rolle i planlegging og deltagelse under ranet på Postens brevsenter, sa aktor Tor Christian Carlsen i sin prosedyre torsdag.

I Postens brevsenter er det funnet DNA-spor på en rekke gjenstander som lå igjen inne i lokalene, blant annet en slegge. Det har også kommet frem at Havnå har leid en leilighet i Oslo som i følge han selv skulle brukes til "et eller annet opplegg" Aktoratet mener Havnå var klar over at leiligheten skulle brukes som dekkleilighet for ranet på Postens Brevsenter.

Det er tidligere trukket paralleller mellom de to ranene. Et svært sjeldent automatgevær og ammunisjon ble brukt under begge ranene, begge ranene bar preg av å være svært godt planlagt og under begge ranene ble det brukt slegge for å komme seg inn i lokalene.

— Det er litt for tilfeldig at Havnå av to forskjellige oppdragsgivere, ved to anledninger i løpet av et halvt år er kontaktet i forbindelse med Norges to mest alvorligste ranshandlinger, konkluderte Carlsen i sin prosedyre.