FRA ØST TIL VEST: Sykkelrutene som nå lanseres spenner over hele kommunen. Turene omfatter Vestheiene og Kjos (kart til venstre), Jegersberg/Skråstadheia og Baneheia/Odderøya (i midten) og Randesund (til høyre).

KRISTIANSAND: — Om du kutter ut en tv-serie per kveld, kan du nå målet om 30 minutters aktivitet hver dag, sier Kjetil Fossheim, fungerende daglig leder for Midt-Agder Friluftsråd.

I går gikk startskuddet for prosjektet «Trill rundt i Kristiansand», der friluftsrådet og Kristiansand kommune foreslår fem sykkelruter og premierer deltakelse.

Alle husstander får utdelt en brosjyre over sykkelrutene, med sykkelkort for konkurransen. Målet er at folk skal bruke sykkelen til jobben, butikken, kafeen, treningen - ja, kort sagt alt mulig.

Sunt å tråkke

Fordelene er mange: En halvtime daglig sykling gir ifølge friluftsrådet glede, energi og overskudd, det styrker hjerte, muskler og skjelett, trener balanse og koordinasjon, og reduserer faren for hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt blodtrykk, overvekt og kreft.

— Til høsten, når vi avslutter prosjektet, kan vi se på statistikken - hvem som deltar og hvor de bor. Det blir spennende å se resultatet, sier Kjetil Fossheim.

Ordfører Jan Oddvar Skisland bivånet snorklippingen på den grønne sletta i Jegersberg i går kveld, men valgte den korte runden på tre kilometer for å rekke Start-kampen.

Idylliske turer

— Det er mange gode grunner til å bruke sykkel, sa Skisland i sin hilsen, og listet opp trim, miljøvennlighet, og det at man kommer fort fram.

— Vi opplever naturen mer - ser, lukter, hører og får en helt annen opplevelse. Og så er det gøy, la han til.

Det er ikke gjort fysiske tiltak med de fem sykkelrutene, men kartet gir oversikt over hvor det er godt egnet for sykling:

Jegersberg/Skråstadheia: Start ved HiA eller grønn slette. Velg kort (tre km) eller lang (åtte km) løype. Følg den gamle Postveien og lysløypa hele veien til Gillsvann og videre til Øygardstjønn og Kyrtjønn. Tilbake via Øvre Jegersbergvann.

Baneheia og Odderøya: Fra Kvadraturen følger du stien opp langs Otra til sykehuset på Eg. Videre over Baneheia, til Grim og langs Holbergs gate til Strandpromenaden. Vel verdt å legge turen om Odderøya, med svaberg og havutsikt.

Randesund: Flere mulige rundturer. Fra den nye Sukkevannshallen kan du følge sykkelsti til Korsvik og forbi Dvergsnes til Tømmerstø. Tilbake via snarveien om Frikstad, eller den lengre sløyfen om Drange.

Vestheiene: Følg Vestlandske hovedvei fra Eigevannet via Grotjønn og Kvislevann til Farvannet i Songdalen. Sykkelsti langs E 39 tilbake til Kristiansand.

Kjos: Følg sykkelsti via Bråvann og Kjosbukta. Avstikker innover Kjosdalen til Storevann med rasteplasser og bademuligheter. Følg Rv 456 videre og ta en avstikker til Rossevann.

For å få premien, en lykt til å sette på sykkelen, må du tråkke minst ti sykkelturer på minimum en halvtime hver. Skjemaet skal leveres innen 1. oktober. vegard.damsgaard@fvn.no