KRISTIANSAND: — Det er i alle fall ingen vits i å søke så lenge vi har dagens sammensetning av bispedømmeråd, sier biskop Olav Skjevesland til Fædrelandsvennen.

I kommende stillingsannonser innen bispedømmet, vil søkere gjøres kjent med at «det etter arbeidsmiljølovens paragraf 13.3 stilles særlige krav til at den som tilsettes ikke lever i et homofilt partnerskap».

Vedtaket ble fattet med fem mot to stemmer av Agder og Telemark og bispedømmeråd denne uken.

  • Ordlyden er ikke endelig. Men vi ønsker en annonsetekst der samlivsform blir vektlagt, sier Skjevesland.

5-2-seier

Prinsippet om åpenhet om homofil praksis ble vedtatt mot stemmene til Jorund Andersen fra Kristiansand og varamedlem Hans Borhaug fra Notodden utgjorde mindretallet.

Endelig utforming av teksten skal foretas av bispedømmekontorets administrasjon, i samråd med andre bispedømmekontorer.

Skjevesland sier at vedtaket er en konsekvens av Kirkemøtets oppfordring til ryddighet og forutsigbarhet.

Dette er vedtaket som gjør at homoprester ikke trenger å søke prestestillinger.

Det samme Kirkemøtet slår fast at det er opp til det enkelte bispedømmeråd eller ansettelsesorgan å vurdere om homofili i partnerskap er i samsvar med Kirkens lære og formål.

— Ved å vise til den såkalte diskrimineringsparagrafen i arbeidsmiljøloven, unngår vi å bli rammet av forbud mot diskriminering, sier biskopen.

Første tekst

Bjørgvin bispedømme var først ute med å bake samlivspraksis inn i utlysningstekst:

«Opplysninger om samlivsform vil kunne bli innhentet og vektlagt ved tilsetting», heter det i presteannonseringer fra det kontoret.

Seksjonsleder Gunvor Paule Mjanger ved Bjørgvin bispedømmekontor vedgår at ordlyden her isolert sett vil kunne slå begge veier, alt etter ståsted.

  • Selve teksten er ikke tydelig. Men de aller fleste vet jo at Bjørgvin har en konservativ biskop (Ole D. Hagesæther, red.anm.). Biskopen har likevel bare sin ene stemme i et bispedømmeråd. Og det er flertallet som tilsetter prester, kommenterer hun.