OSLO: – Jeg har ingen indikasjoner på når Aksel kan være tilbake i verdenscupen igjen. Derfor er jeg like spent som alle andre på å få mer informasjon fra Ola Rønsen som er vår lege, og som følger opp Aksel tett på sykehuset i Vail, sier sportssjef Jørund Li i alpinseksjonen i Norges Skiforbund til NTB.

Sportssjefen venter ny informasjon i løpet av ettermiddagen og kvelden, men han legger ikke skjul på at uhellet og fallet kom ubeleilig.

Aldri tidligere har noen norsk alpinist på topplanet pådratt seg en lignende skade som den Svindal fikk etter fallet like før mål i den gamle VM-traseen Birds of Pray på treningen tirsdag. Alpinistene er vant til å behandle kne— og bruddskader, men kuttskaden som Svindal fikk i baken, er man mer usikre på.

Svindal ble i hvert fall operert natt til onsdag for nesebruddet og kuttet i baken, og det som er helt sikkert er at 24-åringen ikke kommer til å kjøre de fire verdenscuprennene i Beaver Creek denne uken.

Store ressurser – Vi er opptatt av at Aksel skal være tilbake i løypa igjen så fort som mulig etter dette uhellet, og bare han kommer hjem, kommer vi til å sette inn alle ressurser på å få ham i gang igjen, sier sportssjefen.

Det er ingen hemmelighet at det norske laget er sårbart. Det er heller ingen hemmelighet at Aksel Lund Svindal er lokomotivet som setter norsk alpin skisport på verdenskartet. Han ledet verdenscupen etter de fire første rennene denne sesongen, og dersom han ikke skal falle helt av lasset i forhold til verdenscupen, må han ikke stå over for mange renn, selv om det fortsatt er tidlig i sesongen. Det skal tross alt kjøres ytterligere 37 renn før den store krystallkula skal deles ut.

– Laget vårt kommer til å kjøre videre selv om Aksel er ute for en periode. Det er viktig at vi ikke glemmer de andre løperne oppi dette, sier Li.

Etter rennene i Beaver Creek venter verdenscupen tilbake til Europa igjen med slalåm og storslalåm i Bad Kleinkirchheim i Østerrike, men disse rennene kommer trolig for tidlig for Svindal.

Blir på sykehuset Ifølge Norges Skiforbund har Lund Svindal det etter forholdene greit, men er sliten og preget av det som har skjedd.

– Jeg har pratet med Aksel etter operasjonen, og han er litt kvalm, uvel og «groggy». Han blir liggende på intensiven til i morgen (onsdag), og blir så på sykehuset ytterligere noen dager. På det nåværende tidspunkt er det for tidlig å si noe om når han kan være tilbake i bakken, forklarte Rønsen.

Alpinfolk NTB har snakket med tror det kan være en mulighet for at Svindal er tilbake igjen til rennene i Val Gardena og Alta Badia midt i desember. Det skal kjøres utfor og super-G i Val Gardena 14. og 15., mens det er slalåm og storslalåm i Alta Badia 16. og 17. desember.

– Om det tar uker eller måneder til Aksel er tilbake igjen, tenker vi ikke så mye på nå. Vi er mest opptatt av gutten, sier verdenscupsjef Marius Arnesen til Dagbladet.

– Det jeg kan si er at det vil ta en liten stund før han er tilbake igjen, men akkurat nå kan jeg ikke være mer konkret enn det, legger Arnesen til.

Lite snø Stedet der Svindal gikk over ende heter Golden Eagle Jump. Det ligger ikke mer enn vel 20 sekunders kjøring fra mållinjen. På grunn av lite snø var løypa uvanlig humpete. Farten var også veldig stor.

– Det er veldig slagete like etter Golden Eagle-hoppet. Kompresjonen er også tøff, så dersom man er litt uheldig akkurat der, kan det være farlig, sa sveitseren Didier Cuche.

Østerrikeren Andreas Buder falt på samme sted som Lund Svindal. Han er ute i minst tre uker etter å ha pådratt seg en skade i hælen.