KRISTIANSAND — Det kan virke som om bedrifter kaster bort penger på et gode arbeidstakerne ikke synes er viktig. Det hadde vært bedre med bedriftshelsetjeneste, kantineordninger og andre sosiale goder fremfor ekstravagante julebord, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xstra Personell. Han viser til en undersøkelse hvor funnene nok vil overraske mange:42 prosent av arbeidstakerne ser på julebordet som uviktig. Kun 7,5 prosent sier det er et avgjørende viktig sosialt gode.Til sammenligning: 29,7 prosent mener bedriftshelsetjeneste er avgjørende viktig. Tja.

  • Julebord er nok ikke like stas som før. Folk går mer ut nå enn de pleide, kommenterer fagforeningsleder Terje Næss ved Xstratas nikkelverk.- Når det er sagt, blir det litt søkt å sette julebord opp mot bedriftshelsetjeneste. Vi har vi andre arrangementer for alle ansatte, så som sommerutflukter og skiturer. Julebordet blir et supplement, fremholder Næss.Han kan berette at årets julebord snart går av stabelen med 600 påmeldte, følge medregnet. Rundt halvparten av nikkelverkets ansatte deltar.- Det er nok viktigst for de yngste, som får seg en kveld med festing og flørting. Ellers skal vi ikke se bort fra at enkelte kan føle seg ukomfortable med julebordets fråtse- og alkoholkultur. Ja, noen kan nok oppleve seg direkte ekskludert, mener Terje Næss.Nikkelverkets sjef, Ed Henriksen, sier dette:- Vi avholder julebord kun når vi har noe å feire. I år gjelder det en dobbelt suksess: At Xstrata-konsernet går veldig godt, og at alt arbeidet med å integreres nikkelverket i konsernet - parallelt med full produksjon - har lyktes. VIKTIG for BRANSJEN.

Om meldingene varierer fra kundesiden, så er de entydige fra bransjen. Roy Parker fra Luihn Restaurant er typisk:- Julebordsesongen betyr minst en tredel av årsomsetningen. Lutefisk er mer populært enn noen gang; dette året går det antakelig med 1,5 tonn. Hvor mange gjester? Ha! Med 70 personer per kveld, seks dager per uke i ti uker betyr det 4200 mennesker.- Pris?- Gjestene bruker fra 500 til 2000 kroner per person, drikke inkludert. Snittprisen ligger rundt 800 kroner, opplyser restauratør Parker.Tekst: Rune Øidne Reinertsenrune.o.reinertsen@fvn.no - 38 11 32 18