VENNESLA: Selv om føringer for neste års budsjett er lagt, håper foreldrene at politikerne oppfyller bønnen deres. Den er formet i bilder og tekst og skildrer en virkelighet som bekymrer også skolens stab og elevflokk.

Alle er glade for pengene som loves til lenge ønsket og påkrevd ventilasjonsanlegg. Og alle er fortvilet over at Vennesla ungdomsskole heller ikke neste år ser ut til å bli tilgodesett med noe som i det minste kan stanse forfallet.

Bekymringsmelding

Ved skolens kjøkken er forholdene så ille at foreldreutvalget har sendt bekymringsmelding til Mattilsynet.

Det synes Asbjørn Halvorsen, husstellærer ved skolen i nær 40 år, er fint:

— Det skal ikke forundre meg om Mattilsynet stenger kjøkkenet. Jeg håper i alle fall kommunen ilegges strakstiltak med tidsfrist. Noe er nødt til å skje, sier Halvorsen, og viser fram dype flenger og sprekker på inventar og vegger, fine yngleplasser for litt av hvert av mugne matrester.

Nevnte tilsynsbesøk skjer tirsdag.

Leder og nestleder i elevrådet, Jøran Birkedal og Simen Røste, er glad de går i tiende klasse og snart ferdige med ungdomsskolen.

— Det er ikke god standard akkurat, når ting detter ned og etterlater seg stort hull i veggen, mener Simen.

Bunnplass

  • Ikke er det særlige motiverende å jobbe i sånne omgivelser heller, sier Jøran, som mener de fysiske omstendighetene er medvirkende for skolens bunnplassering på den nasjonale karakterlisten i høst.

Det tror Oddbjørn Ånonsen også, leder av skolens foreldreutvalg (FAU).

  • Vi er hundre prosent uenige med ordføreren vår, som sa at det ikke er sammenheng mellom manglende ressurser og dårlige resultater.

— Vi er kjent med at skolen får nytt ventilasjonsanlegg neste år, etter krav fra blant andre fylkeslegen. Men det er ikke foreslått investeringer til klasserom og skolekjøkken. Det er etter vår mening uakseptabelt, sier Oddbjørn Ånonsen.

Straksbehov

Han skisserer et straksbehov for 1,5 millioner kroner.

— For denne summen er det mulig å fornye de 20 klasserommene med prosjektorer, pulter og stoler, samt oppgradere skolekjøkkenet.

Ånonsen nevner også behov for midler til tilrettelagt undervisning, gjennomføring av leirskole og kurs for ansatte.

Leif Rune Godtfredsen tiltrådte som rektor i høst. Han kjenner likevel skolen etter seks år som lærer og sju år som inspektør ved skolen.

— Kjempefint at foreldre tar dette initiativet på sine barns vegne. Dette er en sak alle involverte står samlet om, lover rektor.

Varaordfører visste ikke

— Innspillet fra foreldreutvalget burde ha kommet tidligere. Jeg var ikke klar over at situasjonen ved ungdomsskolen var så ille som FAU beskriver den, sier varaordfører Berit Kittelsen (Ap) i Vennesla kommune.

Hun viser til at partiene i stor grad er enige om neste års budsjett etter behandlingen i plan- og økonomiutvalget.

— Vi får ta en runde om dette og se om noe er mulig i forkant av kommunestyrets budsjettmøte 12. desember, sier Kittelsen, som minner om at politikerne har økt neste års skolebudsjett med 1,5 millioner kroner utover rådmannens forslag.