KRISTIANSAND: Økt bevissthet rundt kjønnssykdommer og informasjonskampanjer har tydelig fått ungdommen til å ta ansvar.

— Antallet som tester seg har eksplodert. Vi har hatt en økning på over 100 prosent av jenter og 70 prosent av gutter, forteller Gunn Kristin Wetrhus ved Samfunnsmedisinsk enhet til fvn.no.

I hovedsak gjelder dette aldersgruppen 16-20 år, men Helsestasjonen for ungdom blir også besøkt av en liten gruppe seksuelt aktive ungdommer mellom 14 og 16 år.

Wetrhus er svært glad for at flere og flere tar ansvar og tester seg, og sier man aldri kan få nok bevissthet rundt dette temaet.

Klamydia-eksplosjon For et år siden kunne fvn.no melde at antallet tilfeller av klamydia i Kristiansand hadde økt kraftig grunnet og at ungdommen stadig hadde mer ubeskyttet og ansvarsløs sex.

— Vi er alvorlig bekymret over økningen i klamydiatilfeller. Kondombruken blant de unge er på et absolutt lavmål, sa smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand den gang.

Ifølge Gunn Kristin Wetrhus, som hvert kvartal fører statistikk over antallet registrerte tilfeller av klamydiasmitte ved Helsestasjonen for ungdom, har tallet på sykdomstilfeller holdt seg relativt stabilt det siste året. Kristiansand ligger på landsgjennomsnittet her.

Informasjon og fokus hjelper Det oppsiktsvekkende er derimot hvor mange flere som kommer og tester seg nå. Wetrhus tror informasjonskampanjer på skoler og det økte fokuset på farene ved å bli smittet av kjønnssykdommer har hjulpet.

— Vi kjørte blant annet en informasjonskampanje på kinoen, og det tror jeg har gitt utslag. I tillegg har problemet fått mye oppmerksomhet i media. Vi ser at tiltakene øker bevisstheten og hjelper, sier Wetrhus.

- Flere gutter bør teste seg

Hun skulle likevel ønske at flere gutter kom og testet seg.

— Det er ofte guttene som går med sykdommen uten å vite det, og bringer smitten videre. Per i dag er bare en fjerdedel av de rundt 1000 testene vi utfører hvert år på gutter. Vi er veldig interesserte i at flere gutter skal komme og teste seg og at alle, både gutter og jenter, tester seg mellom hvert partnerbytte, sier hun.

Helsestasjonen for ungdom kan i dag utføre alle tester selv. De deler også ut gratis medisiner om smittetilfeller blir påvist, og all behandling og testing er gratis. Man får også veiledning og informasjon av de ansatte ved behov.

Pøser ut kondomer Et annet tegn på at ungdommen er blitt mer ansvarsbevisst når det kommer til å praktisere sikker sex, er det enorme antallet kondomer helsestasjonen deler ut.

— Det går unna utrolig mye kondomer. Jeg bestiller hele tiden, og tror det er blitt delt ut rundt 15.000 til nå i år. Og jeg tror ikke ungdommen bare henter dem for gøy, men at de virkelig bruker dem, forteller Wetrhus.

Les mer om klamydia her.