KRISTIANSAND: 23-åringen fra Kristiansand har tre ganger tidligere fått utsettelse for å møte opp til førstegangstjeneste. I september i fjor var han på vei til sjøforsvarets leir på Madla ved Stavanger.

23-åringen hadde kjøpt billett og var klar til å reise til Stavanger, men han klarte det ikke.

Dermed endte manglende fremmøte i forsvaret med tiltale, men i retten ble 23-åringen frifunnet.

Da kristiansanderen stod klar på jernbanen i Kritiansand for å dra til Stavanger, fikk han et akutt angstanfall og «klarte ikke å gå på toget», som det heter i dommen. Han ringte Vernepliktskontoret og forklarte situasjonen. Dagen etterpå drog han til legen og fikk legeerklæring.

I retten forklarte 23-åringen at han har psykiske problemer på grunn av narkotikamisbruk. I september i fjor hadde han hatt narkoproblemer i ett år og slet med psykiske vansker. Han hadde en periode misbrukt hasj, amfetamin og piller. I etterkant av hendelsen har han gått til behandling på Ruspoliklinikken i syv måneder. Han er nå tilbake i fast arbeid.

23-åringen var opprinnelig erklært tjenesteudyktig, og ville trolig blitt fritatt for militærtjeneste om han hadde møtt frem i Madlaleiren.

I Kristiansand tingrett var det dissens om 23-åringen skulle kjennes skyldig eller frifinnes for manglende militærfremmøte.

Den ene meddommeren, Hege Dugan, festet ikke lit til forklaringen fra 23-åringen om manglende fremmøte. Hun mente han var «transportdykig og ikke hadde gyldig forfall».

Flertallet i retten, dommerfullmektig Monica Haugedal og meddommer Endre Wrånes, frifant 23-åringen.

Retten flertall mener at den tiltaltes forklaring sammenholdt med legeerklæringene gir en rimelig tvil om manglende fremmøte var såkalt rettsstridig. Tvilen har kommet tiltalte til gode, som dermed ble frifunnet med to mot en stemmer.

I samsvar med en ny praksis fra Høyesterett er det ikke lenger automatisk ubetinget fengsel for å utebli fra militærtjenesten.