Slike vegger er "barnemat" for bandene

Etterlyser maskert tyv

Slik jobber bandene

Slo til mens politiet var på Bandidos-festen

Stjal varer for én million fra Expert

KRISTIANSAND: — Vi kan gjerne bygge mer solide bygg, og hvis det er en trend at tyver i større grad tar seg gjennom vegger og tak, bør det påvirke hvordan man konstruerer næringsbygg. Dette vil være en del av det totale kotnadsbilde som byggeherre og kunde må vurdere, sier Hestås til fvn.no.

Sandwich

I går skrev fvn.no om hvordan tyver med kunnskap om moderne næringsbygg ved hjelp av enkel redskaper, lett kan ta seg gjennom vegger og tak. Hovedvekten av næringsbygg settes i dag opp med såkalte sandwich-elementer, som består av tynne stålplater med et isolasjonslag i midten.

Natt til lørdag brøt tyver seg inn hos Expert Stormarked i Sørlandsparken. Tyvene tok seg inn i butikken ved å klippe opp veggen på baksiden av bygget. Forretningsbygget er satt opp med sandwichelementer.

Pris

— Det finnes mange flotte sandwichelementer. De er gode på lydisolering og varmeisolering. I tillegg er priselementet viktig. I realiteten legger ikke vi oss opp i hva slags materiale byggene blir laget av. Vi får en tegning fra arkitekten, og forholder oss til den prisrammen byggherre har satt, sier Hestås.

Han mener det må være opp til forsikringsselskapene og sette krav til hvor godt sikret næringsbygg må være mot innbrudd.

— Vi ønsker å være med så tidlig i prosessen som mulig når næringsbygg settes opp. På den måten kan vi gi råd om hvilke sikkerhetstiltak som bør gjøres, og kreve forsterkning av veggkonstruksjonene. Problemet er ofte at vi kommer inn når byggene allerede er satt opp. Da er fokus å sikre bygget i etterkant, noe som er en dårligere og dyrere løsning, sier leder eiendom Arild Juell-Andersen i If.

I forkant

Juell-Andersen i If sa til fvn.no i går at utbyggere og arkitekter har et stort ansvar i det å gi råd til forretninger når de skal velge byggemateriale. Han mener det bør stilles strengere krav til bygg som eies av virksomheter med spesielt tyveriutsatte varer.

— Butikkene er ikke tjent med at det settes opp bygg som er innbruddsutsatt. Derfor er det viktig at man har fokus på hva bygget skal brukes til, slik at man kan velge byggekonstruksjon ut i fra behovet, sier Juell-Andersen.