LILLESAND: Vegen blir trolig åpnet igjen klokken 06.00 torsdag.

— Statens vegvesen jobber onsdag med å undersøke fjellsiden grundig, for å forsikre seg om at det ikke vil rase ut mer stein. Bilister må ut dagen belage seg på omkjøring via Birkeland.

— Veien vil holdes stengt frem til i morgen tidlig. På dagtid vil det likevel være åpent for lokalbefolkningen helt frem til Vestre Vallesverd. På natten er det helt stengt grunnet sprengningene i Sørlandsparken, sier distriktssjef i Statens Vegvesen, Kirsten Lindeberg til fvn.no onsdag ettermiddag.

Det er fullt mulig å kjøre E18 fra f.eks Kristiansand og frem til Vestre Vallesverd. Det er også mulig å kjøre E18 fra f.eks Grimstad og frem til den midterste tunnelen. Mange mennesker bor i dette området, og skal hjem i rushtrafikken onsdag ettermiddag. Når det gjelder passering av den midterste Vallesverdtunnelen er det imidlertid ingen annen omkjøringsveg enn via Birkeland.

Kontrollert ras Steinen raste ut på E 18 mellom klokken 04.00 – 04.30 natt til onsdag, mens man holdt på med fjellrensk i utgangen av den midterste av de tre Vallesverdtunnelene. Arbeiderne kom da over et område med vanskelig fjell.

— Det var under arbeid ved den østlige tunnelinngang at det viste seg umulig å sluttføre arbeidet i nattemørket. Vi var derfor nødt til å stenge vegen i dag, slik at entreprenøren kan sluttføre dette krevende arbeidet i dagslys. Vi vil presisere at vegen ikke er stengt pga ras, men pga behov for dagslys for fjellrensk. De steinblokkene som har falt ned, var en del av arbeidet med fjellrensk og skjedde således under kyndig kontroll, skriver Statens Vegvesen i en pressemelding onsdag.

— Vi var i gang med å boltre fast steinblokken da vi oppdaget at den var helt løs. Dermed trakk vi oss bare tilbake og lot den skli ut, forteller geolog Ole Nesse.

Dette skjedde ved den nordlige utgangen til den midterste av de tre Vallsverdtunnelene. Nå tar de ingen sjanser og alle tunnelene skal sikres før veien åpnes igjen. Ifølge Statens Vegvesen vil fjellrensken ta hele dagen, og dermed vil ikke veien åpnes igjen for normal trafikk før torsdag.

I løpet av onsdagen har mannskapene gjort seg ferdige med med den østligste tunnelene og fortsetter arbeidet med den midterste og den vestligste.

Tiltak for å sikre skolebarn - Vi har iverksatt tiltak for å sikre skolebarna trygg skolevei langs omkjøringsvegen via Birkeland. Vi har også vært i kontakt med Borkedalen og Lillesand skole og fått en avtale om trygg skolevei også for de som bor i det aktuelle avstengte området, melder Statens Vegvesen i pressemeldingen.