BYGLAND — I år sender vi 800 brukte sykler, 50 komplette pc-er, flere hundre baller, sykkeldekk og sekkevis med klær som folk i Setesdal, Arendal og Kristiansand har gitt til folk som trenger det på Cuba, sier Olsen.

I løpet av de åtte årene Olsen har drevet solidaritetsarbeid fra basene Jordalsbø og Playa Baracoa, har han gitt bort 3000 sykler. I år kommer 800 til.

Det koster 120.000 kroner å få sendt tre containere fra Bygland til Cuba. For å betale dette sender Olsen «tiggebrev» til alle husstandene i Setesdal. Det pleier alltid å gå bra. Givergleden og dugnadsånden fra setesdølene varmer, forteller Olsen.

Selv driver han et stort dugnadsarbeid hele året forut for sendingene. Motorsaga får ofte hvile og det er bare morgenruta med Fædrelandsvennen i Bygland som skaffer salt til maten på den tiden. Mye av det han tjener går til Cuba også.

Norske myndigheter viser liten forståelse for hvor viktig hjelpen folk til folk, Sørlandet - Cuba er, hevder Olsen.

— Derfra blir jeg bare møtt med skuldertrekk. Det er rause setesdøler som gjør at jeg kan holde det gående, sier han. Den 9. november reiser Olsen til Cuba. Der blir han i tre måneder.

— Er det rause setesdøler som betaler reisen og oppholdet ditt? - Nei, det betaler jeg selv. Dette prosjektet har ikke dyre administrasjonsutgifter, sier Jan Olsen.

JOHS. BJØRKELI