KRISTIANSAND: — Vi blir lammet, sier prosjektleder i entreprenørfirmaet Kaspar Strømme, Richard Strømme, til Fædrelandsvennen.

— Vi har noen få innleide arbeidere hos oss, men hovedtyngden er organiserte som nå tas ut i streik, sier Strømme.

Natt til søndag brøt lønnsforhandlingene i byggebransjen sammen. Og klokken seks i går morges var streiken et faktum. Den omfatter 16.000 arbeidere landet over. Av dem er drøyt 400 i Vest-Agder og 100 i Aust-Agder.

Håper på kort streik

Og blant byggeplassene som rammes, er altså det nye stadionet i Torsviga. Richard Strømme var naturlig nok lite fornøyd med streiken i går kveld.

— Dette vil ramme oss hardt.

— Hva vil det bety for fremdriften?

— Nei, det avhenger helt av hvor langvarig streiken blir.

Strømme opplyser at byggearbeidene hittil har gått i henhold til skjema - noe som tilsier at Stadion skal stå ferdig til seriestart neste vår.

Nå håper Strømme at streiken ikke varer lenge.

— Blir Stadion ferdig til seriestarten?

— Hvis ikke streiken blir langvarig, skal vi klare det, sier Strømme.

Verken Strømme eller andre arbeidsgivere kan vente seg mye nåde i form av dispensasjoner i konflikten. I går ettermiddag var kamplysten sterk i Fellesforbundets lokaler i Kristiansand.

- Unngå krig

Distriktssekretær Arild Herefoss og leder av Kristiansand bygningsarbeiderforening, Arnfinn Reinertsen, samlet troppene. De understreket at de fagorganisertes arbeid ikke skal utføres av uorganiserte på byggplassene rundt om i landsdelen.

— Men samtidig må vi håndtere dette på en sivilisert måte, slik at vi kan møtes igjen også etter konflikten. Vi må være faste, men unngå krig, sier Herefoss.

Og hovedtillitsvalgt hos Kruse Smith, Christian Justnes, tror ikke hans sjefer vil leie inn uorganiserte for å få jobbene gjort.

— Nei, det ville overraske meg stort, sier han.

Det konflikten står om, er akkordlønnssystemet til de ansatte i byggenæringen. I dag får de ansatte betalt per meter list de monterer. Dette fører til at arbeiderne får en del av overskuddet når jobber gjøres raskt og effektivt.

Men arbeidsgiverne ønsker å fjerne dette lønnssystemet, noe de ansatte frykter vil presse lønningene.

Frykter polakker

— Arbeidsgiverne vil bort fra dagens system for å kunne bruke billigere arbeidskraft, sier Herefoss.

— Det vil si billige polakker?

— Det er klart at det etter hvert har blitt sterk konkurranse utenfra, fra billigere arbeidskraft, mener distriktssekretæren.

— Mister vi dette lønnssystemet, vil lønningene gå ned på sikt, sier Reinertsen.

Hovedtillitsvalgt i Brødrene Reme, Morten Hansen, mener dette også er viktig for hele byggebransjens fremtid og for norske ungdommer.

— Ryker dagens system, vil det bli langt vanskeligere å få rekruttert lærlinger, sier Hansen.

Men til tross for streiken, skal alle fagorganiserte bygningsarbeidere møte på jobb til vanlig tid i dag. Arbeidet blir imidlertid ikke som på en ordinær mandag.

— De skal ikke utføre sitt vanlige arbeid, men være med og organisere streikevakter, passe på at ikke de uorganiserte gjør våre jobber og utfører andre praktiske ting, sier Reinertsen.

— Men kan ikke dette føre til mange konflikter mellom deres medlemmer og de uorganiserte?

— Vi skal jo ikke bruke fysisk makt, men vi kan heller ikke akseptere at noen utfører jobben til streikende, sier han.

Sist gang det var streik i byggenæringen, var i 2000. Da varte den bare en uke. Arild Herefoss vil ikke ha noen formening om hvor lenge den kan komme til å vare denne gangen.