DEBATT: Skriv din mening i bunnen av artikkelen. Husk fullt navn!

KRISTIANSAND: — Vi kjenner bare alt for mange. Jeg trodde vi hadde lært av i fjor, men det hadde vi ikke, sier Alexander Hæg.

Da feiret han og tvillingen bursdag på Tømmerstø grendehus. 70 venner var invitert, men 300 kom. Ungdommer utenfra ødela festen med vold og hærverk - slik Fædrelandsvennen omtalte.

Denne gang utartet det enda verre. Brødrene hadde invitert om lag 200 ungdommer via sms, men det skal ha strømmet hele 500 personer til Messe 84 øverst på Gimlemoen.

- Helt Texas

En stjålet mobil skal ha satt fyr på hordene ved 22-tiden.

— Det var folk her inne som ikke torde gå ut, fordi de var redd for å bli stukket med kniv. Det var helt Texas, med masse knuffing og dytting, forteller Richard Hæg.

— Når 500 samles, blir det sånn, legger han til.

Et vindu ble knust, og i går så lokalet med uteplass ut som om lynet hadde slått ned i et bryggeri.

Guttene hadde varslet politiet samme morgen, men måtte ringe flere ganger før patruljene kom for å rydde opp i tumultene.

— Mye kunne vært forhindret, hvis politiet hadde vært her, mener Alexander Hæg.

— Heldigvis hadde vi en god vakt. Hadde det ikke vært for ham, hadde ikke huset stått i dag, mener Kemal Gallegos (22), som arrangerte festen for kompisene sine.

Politiet kom til og rekvirerte fem busser for å få skysset ungdommene bort fra området. En 15-åring hjemmehørende i Kristiansand ble pågrepet for vold både mot andre festdeltakere og offentlig tjenestemann.

Flere skal ha pådratt seg mindre skader i masseslagsmålet, som pågikk over et større område av Gimlemoen.

Ny fest neste år

Politiet erkjenner at det tok tid før de ankom stedet, fordi det var mange oppdrag samtidig.

— Det kan nok stemme. Lørdag kveld er det mye å gjøre, men da vi først kom opp, ga vi beskjed om at festen var over, opplyser operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt.

Han er kjent med fjorårets fest.

— Det er ikke forbudt å ha fest, men vi får håpe ingen leier ut lokale til dem igjen, så kan de kanskje heller ha det hjemme hos foreldrene sine. Så kan de se hva sønnene steller i stand, anfører operasjonslederen.

Tvillingene kan ikke love at 19-årsdagen forbigås i stillhet.

— Men da blir det bare de 50 nærmeste, kommenterer kameraten Kemal Gallegos, som var primus motor for lørdagens fest.