KRISTIANSAND: En 24 år gammel mann dømmes til ett års fengsel og hans 28 år gamle samboer til 120 dager bak murene for å ha mishandlet kvinnens da rundt ett år gamle datter.

– Min klient er skuffet over å ha blitt domfelt for barnemis handling. Vi har ikke tatt stilling til en eventuell anke ennå,

sier mannens advokat, Tore Øydne.

– Jeg anbefaler klienten min å anke, men vi har ikke tatt stil ling til det ennå, sier kvinnens advokat Marte Svarstad Brodtkorb.Begge de tiltalte erklærte seg ikke skyldig i barnemishandling.

Pute for å stoppe gråt

«Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningen», heter det i dommen.

De er tiltalt for å blant annet ha presset en pute mot ansiktet til jenta når hun gråt, å ha stengt henne inne på et rom når hun gråt og ha sprøytet vann ned i halsen på henne for å stoppe gråt.

Samboerparet ble pågrepet da den lille jenta havnet på sykehus med kraniebrudd og blødninger. På bakgrunn av dette og en rekke brudd det foregående halvåret, varslet sykehuset Agder politidistrikt.

Samboerparet ble siktet for forholdene og satt varetektsfengslet i omtrent en måned.

Siden ble denne siktelsen frafalt på grunn av at det ikke kunne bevises om en eller begge av de tiltalte stod bak forholdene, eller når det var skjedd.

De ble imidlertid tiltalt for en rekke andre forhold.

Retten har lagt vekt på at den kvinnelige tiltalte forklarte episodene med å stoppe barnegråt for politiet etter pågripelsen. Det samme sa hun til flere i familien. Hun har senere trukket forklaringene og sa i retten at hun sa det for å sette seg selv i et bedre lys. Dette har retten altså ikke trodd på.

«Det er brukt sprøyte i første rekke for å stoppe gråt», heter det i dommen.

Plikter å verne

Videre legger retten vekt på lege Per Finne og Kathinka Aslaksens vitnemål, som sier at «oppførselen til de tiltalte ligger langt over normalen, det vil si at det dreier seg om barnemishandling.»

«Retten legger til grunn at det var mannen som var den dominerende parten av de to og at han var den mest aktive i mishandlingen av barnet», heter det i dommen.

De mener videre at kvinnen pliktet å verne barnet mot overgrep, som dets biologiske mor.

«Det foreligger med andre ord både psykisk og fysisk medvirkning. Hun har valgt å sette sine egne interesser foran barnets interesser», heter det i dommen.

Samboerparet er i tillegg dømt for en del andre forhold, blant annet tyveri. Mannen er også dømt for trusler.