KRISTIANSAND: : – For å kunne ærekrenke noen er det en forutsetning at de har hatt en ære. Om noe, så har Aspiritus bare ulovlig ære, sa Sylte før rettsmøtet startet.

Det så ikke ut til at den kommende rettsaken har skremt Sylte fra å uttale seg negativt om firmaet.

I torsdagens forberedende møte i Kristiansand tingrett skulle partene i saken legge fram alle vesentlige opplysninger før det settes en dato for selve rettsaken.

Aspiritus, som kjøpte det velkjente pyramideselskapet World Games Inc. (WGI) i mars 2005, har saksøkt advokat Olav Sylte for ærekrenkelse. De mener hans negative uttalelser har ødelagt deres mulighet til å drive virksomhet i Norge.

Da oppkjøpet var en realitet fulgte WGI-medlemmene automatisk med over i Aspiritus og ble tilbudt aksjekjøp i selskapet. Disse aksjene er av flere ekspertet blitt beskrevet som verdiløse. Sylte representerer blant annet tidligere medlemmer i WGI som ikke har hatt mulighet til å få ut pengene sine av selskapet.

Ikke høflig

Han har ved en rekke anledninger stemplet Aspiritus overtagelse av WGI som svindel ovenfor sistnevntes kunder, og nå krever saksøkeren ni påstander om svindel og økonomisk kriminalitet kjent døde og maktesløse. De vil også ha erstatning for skaden firmaet skal ha lidd som følge av Syltes uttalelser. Ingen fra Aspiritus-ledelsen var til stede under rettsmøtet.

– Det foreløpige erstatningskravet er på en halv million kroner, men dette kan fort komme opp i et syvsifret beløp, sier Aspiritus advokat, Ole Gramstad Jensen fra advokatfirmaet Danielsen & Co.

Da han forsøkte å hilse på Olav Sylte før rettsmøtet startet var tonen iskald.

– Du vet, jeg er ikke her som kollega, sa Sylte da han nektet å ta Gramstad Jensen i hånden.

– Jo da, men en høflig hilsen må jo være lov, påpekte Gramstad Jensen.

– Jeg er ikke høflig, svarte Sylte tilbake.

Under rettsmøtet ble det lagt frem bevisoversikter der begge parter la vekt på forbindelsen mellom WGI og Aspiritus. Fra Syltes side vil dette brukes for å underbygge at hans utsagn er korrekte, mens Aspiritus ønsker å få frem at det er motsatt.

Dommer Oftedahl spurte også Sylte om han ønsket å trekke tilbake sine tidligere uttalelser. Svaret var et resolutt nei.

Viktig vitne Et av vitnene i den kommende rettsaken blir tidligere verdensleder i WGI, Tor Anders Petterøe. Han har god kjennskap til Aspiritus overtakelse av WGI, og innrømmer at overtagelsen var et lureri.

– Jeg vil ikke bruke ordet svindel, for jeg er ikke jurist. Men fakta og forutsetninger stemte ikke da et fond på 80 millioner kroner ble omgjort til verdiløse aksjer. Det er lureri, sa Petterøe til VG i går.

I torsdagens møte mellom de to partene ba Syltes advokat, Nicolai V. Skjerdal, om at retten skulle pålegge lederen av Aspiritus, sveitseren Jost Steinbruchel, å møte i rettsaken.

Dato for rettsaken er enda ikke satt, men både de to partene og dommer Oftedahl ønsker å få saken opp for retten før sommeren. Det blir antageligvis satt av tre eller fire dager til saken.